1. V dutině ústní dochází především k mechanickému zpracování, rozmělnění potravin, smísení se slinami a natrávení enzymy, které sliny obsahují (ptyalin).

2. Směs dál putuje jícnem. Ten představuje přibližně 25 cm dlouhou trubici a ústí do žaludku  (gaster). Zajišťuje pomocí peristaltiky přesun potravy. Vstup do žaludku představuje svěrač. Jeho úkol spočívá v bránění návratu potravy zpět do jícnu – tzv. reflexu.

3. V žaludku je potrava dále chemicky a mechanicky upravována před vstupem do tenkého střeva. Žaludek je proti působení žaludečních šťáv chráněn speciálním hlenem (mucinem), který pokrývá jeho stěnu.

 
4. Tenké střevo, dlouhé asi 5 metrů, zajišťuje další fázi trávení. Trávicí šťávy (střevní šťávy, žluč, pankreatické šťávy) pomohou zpracovat bílkoviny, cukry a tuky. Přibližná celková absorpční plocha tenkého střeva je neuvěřitelných 200 m2!
 
5. Na tenké střevo navazuje střevo tlusté. To má za úkol vstřebávání vody a elektrolytů, případně léků, zahušťuje se v něm střevní obsah, který postupuje dále.
 
6. Posledním článkem trávicího ústrojí je konečník (rektum), kde se stolice – zbytky potravy smíšené s trávicími šťávami, hlenem atd. hromadí. Konečník zajišťuje vyprazdňování (defekaci).

Trávicí ústrojí
Autor: Shutterstock

Když je něco špatně aneb příznaky onemocnění trávicího ústrojí

Bolesti – bolesti mohou upozorňovat na místo onemocnění, ale pozor! Mohou být i přenesené – bolest v oblasti žaludku může signalizovat i srdeční onemocnění.

Krvácení do zažívacího traktu – velmi nebezpečné, projevuje se krví ve stolici nebo při zvracení. Pozná se podle zbarvení stolice, nebo se může krev objevit při zvracení. V takovém případě okamžitě k lékaři.

Pálení žáhy – zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu. Tento jev nastává v důsledku nedostatečně funkčního svěrače mezi jícnem a žaludkem.

Zácpa – představuje poruchu vyprazdňování, při které se hromadí nestrávené potravinové zbytky v oblasti tlustého střeva nebo rekta. Porucha může mít různé příčiny, mezi nejvážnější patří nádory v oblasti tlustého střeva.

Průjem – časté vyprazdňování a vodnatá stolice může být důsledkem dietní chyby či stresu, ale také závažných poruch funkce řady orgánů či otravy organismu.

Nadýmání – nadměrné hromadění plynů ve střevech a jejich nedostatečné uvolňování. Příčiny mohou být dietní chyby, stres, při dlouhodobém trvání i závažnější onemocnění trávicího ústrojí.

Zvracení – může být důsledkem náhlých příhod břišních, onemocnění žlučových cest pankreatu, ledvin, může být toxického původu i projevem otravy.

Hubnutí – pokud přijímáte běžné množství potravy a hubnete, může být problém v nedostatečném vstřebávání potravy při cestě trávicím ústrojím, příčinou může ale být i přítomnost parazitů v zažívacím ústrojí.

Nechutenství – může být spojeno se stresem, ale i mentálním onemocněním (anorexie, bulimie), případně poruchami v trávicím ústrojí.