Co je myom?

Jde o nezhoubný nádor svaloviny stěny děložní. Může růst buď jen ve stěně, případně z ní vyrůstá na povrch dělohy, nebo naopak dovnitř do dutiny děložní. Myomy rostou v době, kdy jsou hormonálně činné vaječníky, a jejich vzniku nejde bohužel zabránit.  

Příznaky

  • silná, prodloužená menstruace
  • nepravidelné krvácení i mimo menstruační cyklus
  • krvácení při pohlavním styku
  • tlakové bolesti v podbřišku či pocit napětí a plnosti
  • žena nemůže otěhotnět

Léčba

Možnosti léčby jsou konzervativní, operační nebo kombinace obou metod. Z konzervativních postupů je nejrozšířenější podávání hormonální antikoncepce nebo zavádění nitroděložních tělísek s gestagenem, To však pouze sníží krvácení, o standardní léčbu myomů se však nejedná. Léčba hormonálními léky má ale řadu nepříjemných vedlejších účinků, například když uměle navodí u pacientky klimakterium se všemi nežádoucími průvodními znaky.

Novinka 

Dnes se ale myomy dají léčit účinně, moderně a bez nepříjemných vedlejších účinků lékem se speciální účinnou látkou. Ta působí na zmenšení myomů a snižuje krvácení i další obtíže. Někdy užívání léku pomůže zmenšit myom, což umožňuje jeho následné šetrnější vyjmutí. Výjimečné ale nejsou případy, kdy užívání léku natolik zlepší stav pacientky, že operace není potřebná.

Kdy na operaci

Když nepomůže konzervativní léčba, přichází na řadu operace. Malé myomy uvnitř dělohy se odstraňují endoskopicky přes pochvu do dělohy. Větší myomy je možné vyjmout samotné nebo s celou dělohou – buď opět endoskopicky, nebo klasickou operací. Myomy, které nečiní potíže, stačí pouze sledovat.

Příběh pacientky

„Nikdy jsem neměla žádné gynekologické problémy, v pětadvaceti a sedmadvaceti jsem porodila dvě zdravé dcery. Najednou se mi začala prodlužovat menstruace a byla stále silnější a bolestivější. Gynekolog mi v děloze objevil dva myomy a po neúspěšné léčbě mě odeslal ke konzultaci k primáři Ožanovi. Děsila jsem se operace, jedné známé takto museli odebrat celou dělohu. Naštěstí mi pomohla moderní léčba. Myomy se po léčbě zmenšily tak, že už nemám obtíže a operace není třeba,“ říká paní Věra (43).

Názor lékaře

MUDr. Marek Ožana, primář oddělení gynekologie a porodnictví Městské nemocnice Ostrava
Autor: archiv
„Pacientku jsem převzal ve fázi, kdy měla 2 myomy o velikosti 4 a 5 cm. Nasadil jsem jí tedy lék obsahující ulipristal acetát. Pacientka brala 1 tabletu denně po dobu tří měsíců. Po půlroce byly myomy menší o 30 % a pacientka byla zcela bez potíží s normální menstruací. Operaci se tedy vyhnula,“ vysvětluje ošetřující lékař MUDr. Marek Ožana, primář oddělení gynekologie a porodnictví Městské nemocnice Ostrava.

A přidává ještě příběh jiné pacientky: „Nedávno jsem měl nezvykle mladou pacientku, bylo jí 24 let. K nám byla odeslána s nálezem 9 centimetrového myomu a nepravidelnou menstruací. Také byla přeléčena nejnovější konzervativní léčbou. Zde však ke zmenšení myomu nedošlo. Pacientce jsem operativně odstranil myom se zachováním všech ženských orgánů.“

Více o léčbě Myomů čtěte ZDE