Česká republika má jako jedna z mála zemí dobře fungující vyšetření zraku hned v porodnici. Lékaři každé narozené dítě testují na tzv. novorozeneckou kataraktu – šedý zákal, s nímž se člověk už rodí. Je-li odhalen, nastupuje léčba operací. „Po operaci je nutné u novorozenců zahájit konzervativní léčbu. Spočívá v nošení speciální kontaktní čočky a zalepovaní zdravého oka po dobu tří až čtyř hodin denně s pravidelným sledováním vývoje vidění u oftalmologa,“ vysvětluje MUDr. Gabriela Pilková, lékařka z Dětského očního centra Kukátko.

Problémy dětských očí

U miminek jsou pak časté ucpané slzné kanálky, které se bez správné léčby zpravidla vrací. „Do dvou měsíců věku se problém obvykle řeší konzervativně – masáží slzného vaku. Ta se provádí pomocí prstu, kterým tlačíme na bod u kořene nosu. Měla by urychlit zprůchodnění slzovodu a vyřeší problém až u 80 % dětí. Pokud masáž nepomůže, lze přistoupit k průplachu nosního slzovodu a sondáži slzných cest,“ popisuje lékařka. Tento zákrok je rychlý, nebolestivý a provádí se bez narkózy.

Pravidelné prohlídky

Další vyšetření zraku provádí praktický lékař pro děti a dorost při každé prohlídce. Pokud se zrak nevyvíjí, jak má, ale i tehdy, mají-li rodiče dioptrickou vadu, by měl lékař odeslat dítě na screening zraku ke specialistovi. Vyšetření pojišťovny nehradí, zpravidla stojí od 150 do 400 Kč, ale je to nejrychlejší metoda, jak u dětí do tří let ověřit, zda je jejich zrak v pořádku. Využívá se při něm oční kamery, která na vzdálenost cca metru změří dioptrie, a to rychle a bezkontaktně. Pokud měření odhalí jakoukoli odchylku, měl by dítě komplexně vyšetřit oftalmolog. „Pokud rodiče neodešle na vyšetření praktický lékař, přestože mají v rodině dioptrickou vadu, nebo pokud u dítěte sami pozorují problémy, rozhodně by měli vyhledat pracoviště, kde se screening provádí. Není třeba žádné doporučení,“ doplňuje lékařka.

Prevence, prevence!

„Velké“ vyšetření zraku dítěte probíhá u pediatra ve věku 3 a 5 let. Děti čtou obrázky z tzv. optotypů, přiřazují k sobě barvy, pojmenovávají je, lékař sleduje pohyb očí za předmětem atd. Pokud výsledky prohlídky nejsou takové, jaké by být měly, odesílá pediatr dítě na vyšetření ke specialistovi. V tomto věku by to už měl být dětský oční lékař, který provede komplexní oční vyšetření včetně tzv. rozkapání. „Rozkapání očí je u dětí základní předpoklad pro zjištění dioptrické vady. Malé děti mají velmi vysokou schopnost zaostřovat, takže i dítě, která má po rozkapání např. 5 dioptrií, vidí na rozdíl od dospělého se stejnou vadou bez problémů na obloze letadlo nebo mravence na zemi. Schopnost zaostřovat je tak třeba krátkodobě vyřadit kapkami, aby bylo možné změřit skutečnou dioptrickou vadu,“ popisuje MUDr. Pilková

Test první třídy

Pokud dítě nastupuje do školy s neodhalenou dioptrickou vadou, neléčeným šilháním či tupozrakostí, je zatíženo zásadním hendikepem. Takové děti se musí soustředit nejen na učení, ale musí vynakládat spoustu energie i na to, aby vůbec viděly, co se kolem nich děje. Často jsou pak dříve unavené, stěžují si na bolest hlavy, nemají energii na psaní úkolů. „Často na vyšetření přicházejí prvňáčci s doporučením z pedagogicko-psychologické poradny. Ve škole jejich výsledky, ale i další projevy neodpovídaly očekávání, a u nás zjistíme, že dítě ,pouze´ nevidí. V tomto věku je však na léčení tupozrakosti či šilhání již dost pozdě. Nejlepších výsledků dosahujeme při zahájení léčby ve věku 3 – 4 roky, s přibývajícím časem šance klesají a po osmém roce už mizí takřka úplně,“ varuje doktorka Pilková.