Salát trhejte
Vitamin B, pod který kyselina listová spadá, je velmi choulostivý. Vadí mu vysoké teploty používané při kuchyňské úpravě jídel. Při vaření, dušení nebo pečení se ho může ztratit až 90 %! Kyselina listová také špatně snáší skladování, ale i vzduch a světlo. Protože je citlivá v kontaktu s některými kovy, nepoužívejte k podávání zeleniny kovové nádobí a místo krájení nožem, salát trhejte.
Účinná je až přeměněná
Kyselina listová je jako taková bezvýznamná. Teprve až přeměněná forma tzv. foláty, jsou pro organismus nepostradatelné. Proces přeměny probíhá v játrech. Optimální denní příjem kyseliny listové je 0,2 mg. V těhotenství se pak požadavek organismu na kyselinu listovou zdvoj- až ztrojnásobí.
Každá druhá žena jí neumí zpracovat
Z genetických příčin však každá druhá žena neumí kyselinu listovou zpracovat. Tento zdravotní problém se nazývá MTHFR mutace. Enzym MTHFR není teplotně stabilní a jeho činnost výrazně klesá. Tělo při onemocnění není schopno zajistit dostatečné množství folátů, a to ani při radikálním zvýšení potravin bohatých na kyselinu listovou. Existuje však látka zvaná Metafolin, ve formě doplňků stravy, která nefunkční enzym obchází a organismu dodá aktivní foláty.
Snižuje předčasný porod
Své výjimečné postavení mají foláty v období snažení o potomka a těhotenství. Je prokázáno, že užívá-li žena kyselinu listovou více než rok před otěhotněním a pokračuje v něm i během těhotenství, znatelně snižuje pravděpodobnost předčasného porodu, a to až o 70 %. Foláty mají vliv na zdravý vývoj a růst miminka během celého těhotenství. Ovlivňují dostatečné prokrvení placenty, snižují výskyt vývojových vad, jako jsou rozštěpy páteře či patra, vývojové vady močového a pohlavního systému.