1) Proč je horečka zdravá?

Běžně mají děti teplotu 36 až 37 stupňů Celsia (měřeno v konečníku). Nejvyšší bývá v podvečer a nejnižší naopak uprostřed noci. Někdy se teplota zvýší po delším pláči, fyzickém vypětí nebo v létě, když je horko. Trvá-li ale teplota vyšší než 38 stupňů déle než půl hodiny, můžeme mluvit o horečce způsobené nemocí. Horečka je však velmi užitečná. Je to vlastně obranný mechanismus těla, při němž se například nemohou tolik množit choroboplodné zárodky. Proto není dobré se ihned snažit horečku likvidovat.

2) Jak ji zchladit?

Nejdříve se snažte srazit horečku bez léků. Výborné jsou vlažné zábaly. Osušku namočte do vlažné vody a na 10–15 minut zabalte dítěti bříško a hrudník. Totéž opakujte po dvou hodinách celkem třikrát. Ruce a nohy nechte volné. Stačí, když se teplota sníží o jeden nebo dva stupně. Nesnažte se za žádnou cenu srážet tělesnou teplotu na normální stav. Kromě zábalů pomáhá také přikládání ledových kostek (zabalených v látce) na třísla nebo podle pediatra Jindřicha Pohla je ideální sprcha vlažnou vodou. V každém případě byste neměli zanedbat přísun chlazených tekutin a větrání místnosti.

3) Jak ji změřit?

U dětí se teplota nejčastěji měří v zadečku – nejlépe digitálním teploměrem s ohebným koncem nebo tzv. rychloběžkou. V konečníku je teplota vyšší přibližně o půl stupně, takže ten odečteme. Existuje také dudlíkový, ušní a čelní teploměr – v lékárně vám poradí, který je pro vaše dítě nejlepší

4) Kdy k lékaři?

Určitě s dítětem do tří měsíců věku. Také v případě, že ani třetí den horečka neklesne. Alarmující je také, když dítě málo pije a zvrací, jeví poruchy hybnosti, nemůže předklonit hlavu, má výrazně chladné končetiny nebo krvavé skvrnky či malé modřinky na kůži.

5) Jaké léky?

Děti do patnácti let by neměly užívat léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové, které beru dospělí, protože zvyšují krvácivost. Vhodné jsou léky s paracetamolem nebo ibuprofenem. U nejmenších dětí jsou podle pediatra nejlepší čípky a méně už sirupy. Od tří let výše i tablety.

Další tipy, co dělat při dětské horečce čtěte ZDE