U mladých žen dochází k infarktu nebo mrtvici velice zřídka, ale tato situace se v pozdějším věku mění. Je to dáno tím, že až do let, kdy nastane klimakterium, jsou ženy chráněny funkcí ženských pohlavních hormonů, estrogenů. Tyto hormony mají určitý vliv na látkovou výměnu. S poklesem produkce pohlavních hormonů ve vaječnících se tato ochranná funkce ztrácí, riziko onemocnění rychle roste a krátkodobě je stejné jako u mužů a pak je dokonce převyšuje.
Rizikové faktory aneb co způsobuje nemoci srdce:
• kouření
• vysoký krevní tlak
• vysoká hladina cholesterolu
• cukrovka
• obezita
• nevhodná strava (co do množství i složení)
• tělesná neaktivita
• pokročilý věk
Bohužel jednotlivé rizikové faktory se vyskytují i u žen mladších a také u dětí. „Tou nejúčinnější prevencí je úprava životosprávy a to nejlépe ještě před obdobím, než žena „dojde“ do menopauzy. U dětí je potřeba pěstovat zásady správné životosprávy už od malička,“ doporučuje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Výzkumy ukazují, že až z 80 % mohou za nemoci srdce a cév tzv. ovlivnitelné rizikové faktory, tedy zejména ty, související se naší životosprávou.
Důležité je hlídat si energetickou hodnotu stravy, množství cukru a tuku. „Nejen množství tuku, ale hlavně jeho složení se ukazuje jako zcela zásadní. Tuky s převahou nasycených mastných kyselin (SAFA) zvyšují hladinu cholesterolu a riziko onemocnění srdce a cév. Naopak tuky, které obsahují převážně mastné kyseliny nenasycené, působí na srdce a cévy příznivě a proti nemocím preventivně,“ tvrdí Boháčová. Důležitý je také dostatek ovoce a zeleniny a ostatních zdrojů vlákniny.
Malý tahák na tuky
* Tuky s převahou nasycených mastných kyselin: máslo, sádlo, škvarky, uzeniny, tučné mléčné výrobky, tučné maso, jemné a trvanlivé pečivo, cukrářské výrobky, zejména ty s polevou či náplní
* Prospěšné tuky s převahou nenasycených mastných kyselin: rostlinné oleje (např. olivový, řepkový), kvalitní margaríny, ořechy, semínka, tučnější ryby