Přes den prší, v noci mrzne a na chodníkách to klouže ostošest. Právě tohle počasí nahrává nejčastějším zimním úrazům. Jestliže uklouznete na neupraveném chodníku, nenechávejte to plavat. Zodpovědost za úklid pozemních komunikací má obec a vy po ní můžete žádat odškodné. Někdy i ve výši desítek tisíc korun!

Co dělat když se zraníte na neupraveném chodníku?

Zjistěte si na obecním úřadě, kdo za neudržování chodníků a vaši újmu skutečně odpovídá, a ohlaste škodu. I když je ve většině případech majitelem chodníku město nebo obec, nemusí to platit stoprocentně.

Jestli budete požadovat náhradu škody po vlastníkovi pozemní komunikace, je potřeba sehnat dostatek důkazů. Snažte se proto co nejpřesněji zapamatovat místa nehody, v ideálním případě si ho rovnou vyfoťte alespoň mobilem. Budete tak mít dokumentaci o stavu chodníku, který by pak mohli uklidit, a vy byste neměli jak dokázat, že majitel chodníku zanedbal svoji povinnost. Jestliže vaše žuchnutí viděli kolemjdoucí, poproste je o kontakt pro doložení svědectví, které se vám bude hodit. Čím víc důkazů, tím lépe pro vás.

Na co máte v případě úrazu nárok?

Při prokázání škody na zdraví máte právo nárokovat si tyto náhrady:

• Náhrada za ušlou mzdu nebo ztrátu výdělku po dobu a po skončení pracovní neschopnosti.K tomu budete potřebovat potvrzení o ztrátě na výdělku, které vám vydá zaměstnavatel.

Pokud se zraníte na chodníku, nárokujte si zaplacení újmy na zdraví i majetku
Autor: profimedia.cz
• Náhrada nákladů léčení Schovejte si všechny výdaje, spojené s vaším úrazem, jako je jídá do nemocnice, doplatky za léky, regulační poplatky atd.

• Odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění Posudek o bolestném vám vyplní ošetřující lékař. Bolestné se vyplácí jednorázově, pokud si například zlomíte nohu, máte nárok až na 12 000 korun.

Zranění ve městě

1. situace: Když spadnete vy

Zavolejte linku Záchranné služby 155 a jasně dispečerce popište, co se vám stalo a kde se zrovna nacházíte. Pokud neznáte jméno ulice, nevadí. Mnoho lidí neví, že máme databázi sloupů pouličního osvětlení. Stačí, když se zraněný podívá na nejbližší sloup, najde na něm číslo a to nám sdělí. To nám stačí, abychom určili místo,“ říká mluvčí Záchranné služby Praha Jiřina Ernestová.

2. situace: Když vidíte zraněného

Vždycky volejte linku 155, kam se dovoláte i bez sim karty nebo bez nabitého kreditu. Dispečerce zbytečně neskákejte do řeči, nechte ji pokládat vám otázky. Jestli nevíte jméno ulice, ani není poblíž sloup veřejného osvětlení, zapamatujte si nějaký výrazný orientační bod, díky kterému vás může dispečer lokalizovat.

Jestli je zraněný v bezvědomí, je důležitá masáž srdce, a to do hloubky 5 až 6 centimetrů. „Ideální je, pokud je u zraněného více ochotných lidí, kteří můžou nepřetržitě masírovat srdce podle pokynů dispečerky až do příjezdu záchranné služby,“ vysvětluje Jiřina Ernesová. V mnohých případech může masáž srdce zachránit život.

Zranění na horách

Blesk se ptal náčelníka Horské služby Krkonoš Adolfa Klepše co dělat, když upadnete a zraníte se na sjezdovce a jak poskytnout první pomoc.

1. situace: Když se zraníte vy

Pravidlo číslo jedna zní: Mít u sebe nabitý mobil s uloženým kontaktem na místní horskou službu. Všechny telefonní linky na jednotlivá zimní střediska najdete ZDE

Jestli je zraněný v bezvědomí, je vaše povinnost poskytnout mu první pomoc.
Autor: profimedia.cz
Případně můžete zavolat na číslo 1210, váš hovor auomaticky spadne na místní horskou službu, kde dispečerka zajistí co nejrychleji pomoc. „Práci nám hodně usnadní, když zraněný co nejpřesněji určí lokalitu, například řekne, že je v areálu Medvědín, na červené sjezdovce, která má konkrétní číslo, uvedené v mapě,“ říká Adolf Klepš.

Dalším krokem je sdělit dispečerce, co vás trápí, třeba že nemůžete hýbat s nohou po pádu. Pak už jen čekejte do příjezdu horské sluby, která by se měla objevit do několika minut.

2. situace: Když jste svědkem nehody

Postup je stejný jako v prvním případě, tedy vždy volejte horskou službu. Místo srážky nezapomeňte označit zkříženými lyžemi. „Pokud dojde ke srážce, je dobré zajistit i druhého účastníka nehody. Pokud je zranění vážné, přivolá horská služba policii a ta řeší, kdo nehodu zavinil. K tomu potřebuje dostatek informací od obou stran,“ říká Adolf Klepš.

Jestli je zraněný v bezvědomí, je vaše povinnost poskytnout mu první pomoc. Zkontrolujte jeho životní funkce, tedy dech a tep, jestliže nedýchá, zahajte umělé dýchání a nepřímou masáž srdce, a to až do příjezdu horské služby. Co dělat, když má raněný lyžař tržou ránu a krvácí? „Zásadní je ránu co nejdříve ucpat čímkoliv a tlačit na ni,“ radí náčelník horské služby.

Už v pondělí zdarma s deníkem Blesk
Autor: Blesk
Co mějte vždycky u sebe

Kromě kartičky s kontaktem na asistenční službu vaší pojišťovny byste měli nosit v peněžence nebo pouzdru i občanský průkaz a průkaz zdravotní pojišťovny.

V případě úrazu vám dobře poslouží i kartička poslední záchrany Blesku, kam si vypíšete důležité údaje o vás. Díky ní tak záchranáři budou vědět, koho ošetřují a kdo jim péči uhradí, ale i to, jaká máte chronická onemocnění, jestli jste například diabetik, alergik, nebo jste prodělali operaci.

Vždycky u sebe mějte nabitý mobil, ať už jdete na svah nebo na pěší túru, dobře vám poslouží i starý model, potřebujete z něj jen volat. Po příjezdu do horského střediska si zjistěte linku místní horské služby a uložte si ji.