Rakovina ohrožuje lidstvo od nepaměti a lidé se jí od nepaměti pokouší léčit. Hippokrates jí dal jméno a již ve starověku se rakovinu pokoušeli léčit chirurgicky. V renesanci se znalosti o lidském těle značně rozšířily, veliký posun ve zkoumání této choroby však znamenalo až 19. a 20. století. A právě události z období novověku nám přináší i vysvětlení, jak spolu souvisí rakovina, sex, jeptišky a kominíci…

Vynález mikroskopu

Vynález mikroskopu stál v 19. století za vznikem zcela nové vědy, a sice buněčné patologie. V léčbě rakoviny se jednalo o vynález, který zcela změnil přístup k této nemoci. Zakladatelem nové vědní disciplíny je Rudolf Virchow, který se pustil do vědeckého zkoumání rakoviny a s pomocí mikroskopu určoval, zda se chirurgům podařilo nádor z těla vyjmout celý nebo naopak. V tomto století medicínu obohatila i další užitečná novinka, a sice anestezie. Což jistě ocenili nejen nemocní ale i lékaři.

Jeptišky a rakovina děložního čípku

Přestože rakovina není nakažlivá, existuje i zde výjimka – a sice rakovina děložního čípku, která se šíří pohlavním stykem díky papillomaviru. Za tímto zjištěním stálo pozorování italských jeptišek. Ty téměř netrpěly rakovinou děložního čípku a samy si daly do souvislosti aktivní sexuální život s šířením onemocnění. Tímto pozorováním se řádové sestry významnou měrou zasadily o zajímavé poznatky ve výzkumu rakoviny.

Karcinogenní účinky sazí a spalin

Už v 18. století přišli naši předkové také na souvislost mezi kouřením tabáku a rakovinou plic. Bohužel jsme se ani během více jak dvou set let z tohoto poznatku nikterak nepoučili a kouření stále holduje velké množství lidí. Rakovinu však vyvolává celá řada dalších karcinogenů, mezi jinými i obyčejné saze. Za tímto objevem hledejme londýnské kominíky, kteří ve velkém trpěli rakovinou šourku, pod kterým se jim díky špatné hygieně hromadily saze.

Chemoterapie - sekundární dopad války

Zdravotníci v americké armádě si všimli, že množství bílých krvinek vojáků vystavených yperitu bylo sníženo. Studie zaujala širokou lékařskou obec a posléze vedla k využití podobných chemikálií pro léčbu rakoviny – v roce 1942 se tak zrodila chemoterapie, kterou lékaři používají k léčbě rakoviny dodnes. Těžko odhadnout, kdy a zda se lidstvo dočká vytouženého účinného univerzálního léku.

Za vším hledej imunitu

Dnes se vědci shodují, že společným jmenovatelem této zákeřné nemoci je snížená protinádorová imunita, která umožní patogenním buňkám nekontrolovatelné bujení – vznik rakoviny. Dokud je imunitní systém člověka silný a v pořádku, pak se sám postará o narušené buňky, které včas a bez následku zlikviduje. Jestliže imunitu oslabíme například dlouhodobým stresem, špatnou životosprávou nebo jiným vnějším vlivem, může bohužel dojít k onemocnění.

Ovosan naděje pro nemocné

Ovosan je doplněk stravy užívaný pro přirozené posílení imunity nebo jako podpůrný prostředek v boji proti rakovině. Představuje velkou naději v boji proti onkologickým onemocněním a jejich recidivám.

Jedná se o přírodní přípravek obsahující směs biologicky aktivních fosfolipidů BAF®. Přirozenou cestou nastartuje imunitní systém pacienta, který vyhledá narušené buňky, zničí je a postiženým místům pomůže v jejich regeneraci. Ovosan není návykový a nemá žádné vedlejší účinky.

Jako jednu z účinných látek využívá biologicky aktivní fosfolipid PNAE objevený v roce 1982 v Československé akademii věd. Následně byl zahájen výzkum této nadějné substance získávané z kuřecích embryí. Výsledkem výzkumu vědců byl patent ether-fosfolipidu PNAE s protinádorovým a preventivním účinkem. Ovosan posiluje šance nemocného v boji s rakovinou.

Více na www.ovosan.cz

TOPlist