„Skandální je, že v rámci podpory zdraví se do škol dostává ovoce, zelenina a mléko, ale ve školních automatech si děti mohou kupovat kaloricky bohaté nápoje,“ říká předseda Společnosti pro výživu Petr Tláskal. Školáci se ale sladkých nápojů nevzdávají ani během prázdnin.

Chutnají jim a dodají energii, rizika, která s sebou přináší, si už děti samozřejmě neuvědomují. Jenže pravidelné pití kolových a slazených limonád přispívá nejen k nadváze a obezitě, ale v horším případě za nimi stojí i cukrovka, vysoký krevní tlak, nádorová onemocnění, deprese a zubní kazy.

V jednom litru coly číhá 108 gramů cukru, což představuje více než 27 kostek! Navíc kofein, kyselina fosforečná a některá azobarviva (E 102, 104, 110, 122, 124 a 129) obsažená v limonádách můžou negativně ovlivňovat pozornost dětí (tato informace musí být ze zákona uvedena na etiketách).

Jste rodič a nemáte přehled o tom, kolik slazených nápojů vaše zlatíčko během dne vypije? Pak se o to začněte zajímat, stejně jako o pohybové aktivity dítěte během dne. Je totiž rozdíl mezi školákem, který aktivně jezdí na kole, na bruslích, plave a celý den pobíhá venku, a mezi dítětem, které většinu dne prosedí u počítače.

Co by (ne)měly děti pít?
Autor: Blesk

Základem pitného režimu by měla být kvalitní balená voda, pro nejmenší ideálně kojenecká. „Další nápoje se musí odvíjet od celodenní aktivity. Pokud dítě pojede na celodenní výlet na kole a postupně vypije i litr slazeného nápoje a k tomu další litr a půl vody, nevadí to,“ říká odborník na výživu Pavel Suchánek a dodává, že děti by se měly aktivně hýbat alespoň sedm hodin v týdnu.

Problémem jsou podle něj i nápoje, které rodiče vnímají jako extrémně zdravé, obsah cukru v nich ale rozhodně není zanedbatelný. „Takovým příkladem jsou kupované džusy. I ty by ale měly děti pít v rozumném množství, protože cukry mají tvořit 10 % energetického příjmu, samozřejmě adekvátního k danému věku a aktivitě dítěte,“ dodává Suchánek.

Na vaše dotazy bude odpovídat přední odborník na výživu RNDr. Pavel Suchánek. Využijte jedinečné možnosti chatovat a ptejte se on-line na otázky tíkající se pitného režimu, stravování, obezity, cukrovky, ale i pohybu dětí a dospělých.