Plastická chirurgie není jen pro celebrity nebo rozmarné ženy. Spektrum pacientů je od vrcholných manažerů, ředitelů a známých osobností až po ženy, které potkáváme běžně na ulici. Estetická medicína umí pomoci lidem, kteří by rádi na svém zevnějšku leccos vylepšili, ale pomáhá zejména v případech, kdy deformace ohrožují život či zdraví.

„Výkony hrazené zdravotní pojišťovnou jsou uvedeny v sazebníku zdravotních pojišťoven,“ říká Robert Remeš, plastický chirurg chrudimské ambulance plastické chirurgie Plasticare. Jedná se v zásadě o ty operace, které řeší stavy ohrožující zdraví pacienta či omezující funkci orgánů.

Vyšetření rozhodnou

„Týká se to například operací nosu, kdy jeho deformace brání v dýchání, nebo zmenšovacích operací prsů, kdy jejich nadměrná váha vyvolává trvalé bolesti zad,“ vyjmenovává Jan Měšťák, přednosta kliniky plastické chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce a vedoucí lékař kliniky plastické chirurgie Esthé.

Na pacientovi, který o plastice ze zdravotních důvodů uvažuje, pouze je, aby si vybral plastického chirurga a absolvoval předoperační vyšetření. „Věřím, že každý z nás informuje zájemce, bude-li jen sebemenší možnost, že zákrok bude pojišťovnou uhrazen,“ říká Robert Remeš.

Výběr chirurga je na vás

Potom už veškerá agenda zůstává na lékaři, respektive pracovišti, kde se bude zákrok provádět. Pacient si pouze zajistí vyšetření u specialistů, které k danému zákroku potřebuje pojišťovna doložit. S jakou zdravotní pojišťovnou má klinika smlouvu, je údaj veřejný, uváděný na webových stránkách pracovišť. „Na konkrétní zákrok se je možné informovat na konkrétním pracovišti telefonem,“ uzavírá plastický chirurg.

Na co je bezplatný nárok? Rozklikněte si obrázek!

Na co máme bezplatně nárok
Autor: Infografika Blesk