Takovým rizikem jsou nemoci, které se vyskytují buď pouze v konkrétních destinacích (např. žlutá zimnice, proti které je očkování před vstupem do některých států povinné), nebo nemoci, které vám hrozí ve všech zemích světa, ale u kterých se díky cestování riziko nákazy zvyšuje. Příkladem je žloutenka typu A a B. Obecně rozšířeným omylem je předpoklad, že žloutenkou typu A či B se můžete nakazit pouze v některé z exotických mimoevropských destinací. Realita je ale trochu jiná, riziko nákazy žloutenkou existuje i v populárních prázdninových destinacích jako je například Chorvatsko, Egypt, Tunisko a další.

Infikovat se lze snadno

Virus žloutenky typu A patří mezi velice odolné, dokáže dlouho přežít prakticky kdekoliv, v jídle, v pití nebo třeba na první pohled ve zcela nevinné kostce ledu v koktejlu. Zcela bezpečně se nemůžete cítit ani v restauraci. Těžko se totiž můžete ujistit, že si kuchař před přípravou jídla důkladně umyl ruce a co přesně v sobě skrývají třeba oblíbené plody moře.

K infekci virem žloutenky typu B zase stačí jediná mikroskopická kapka infikované krve, která se dostane do těla třeba drobnou oděrkou. Stačí si jednorázově vypůjčit ručník nebo zubní kartáček, jehož majitel je nositelem nákazy, a můžete mít problém. Vůbec nejčastěji se ale v našich podmínkách nemoc šíří nechráněným pohlavním stykem. V zemích s vyšším výskytem žloutenky typu B představuje zvýšené riziko i např. zubařské ošetření, transfuze nebo piercing.

Do některých zemí vás bez očkování nepustí

Nejste si jisti, proti čemu se máte nechat očkovat? Důležité informace můžete získat na internetu. Stačí si otevřít stránku www.bezpecnadovolena.cz, kde na jednom místě získáte kromě přehledu povinných a doporučených očkování do všech zemí světa možnost najít i adresy velvyslanectví a důležitá telefonní čísla v těchto zemích. Navíc se můžete zúčastnit soutěže o zajímavé ceny.