Celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek. Lepek je směs dvou bílkovin, které se nacházejí především v pšenici, žitě a ječmeni.

Lidé, kteří celiakií trpí, tak musí celý život držet bezlepkovou dietu, ta ale finančně vyjde až 10 dráž než nákup běžných potravin. Pojišťovny však na bezlepkovou dietu nijak nepřispívají. Příspěvek by se přitom týkal zhruba sedmi položek, jako jsou bezlepková mouka a směs na výrobu bezlepkového chleba.

„Je to, jako by pojišťovny nepřispívaly na antibiotika na zánět plic,“ uvedl na kongresu gastroenterologů v Brně Přemysl Frič z pražské střešovické nemocnice. Podle něj například na Slovensku lidé s bezlepkovou dietou příspěvky mají a to ve výši 70 % ceny výrobku.

Podle odhadu odborníků je v ČR asi 100 000 celiaků. U většiny z nich je však nemoc nerozpoznaná. Lékaři odhadují, že ji zjistili asi u 15 % pacientů. „Více než tři čtvrtiny celiaků nejsou zdiagnostikováni. To jsou ti nešťastníci, kteří chodí po různých lékařích celé roky,“ řekl Frič. Není prý výjimkou, když se nemoc zjistí u šedesátiletého člověka.

Účinnou prevencí, jak rozvoj celiakie zarazit hned v počátcích, je přitom kojení dítěte do jednoho roku jeho věku. Druhým důležitým faktorem je doba, kdy dítě dostane první dávku lepku. Mělo by se tak stát mezi čtvrtým a sedmým měsícem, a to během kojení a postupně.

Neléčená celiakie vyvolává průjmy, zácpy, zvracení, chudokrevnost, nervové poruchy, deprese, řídnutí kostí i poruchy reprodukce. Imunitní poruchy mohou vyústit ve vznik rakoviny.