Neexistuje lepší kombinace než pláže a tajmené památky. A právě to Yucatán nabízí. Z jedné strany ho omývají vody Karibiku, z druhé Mexický záliv. Dlouhé pláže tu směrem do nitra poloostrova přecházejí v hluboké džungle. A právě v nich se ukrývají fascinující mayské ruiny, které i dnes svou mohutností dokážou vyrazit dech.

Procestovat všechna místa, ke kterým se vztahují dávné zkazky o mayské civilizaci, člověku zabere několik dní. Téměř povinností je navštívit „krvavý“ komplex Chichén Itzá, dále lokalitu Palenque, Meridu a pozůstatky města Uxmal. Ideální je cestu zakončit v letovisku Cancún – několik dní na pláži přijde po pobytu v džungli vhod.

Krev a ožívající sochy v Chichén Itzá

Symbol Yucatánu? Bezesporu Kukulkánova pyramida v komplexu Chichén Itzá. Nejstarší stavby jsou tady datované do šestého století našeho letopočtu. Zánik města historikové datují k roku 1500 – to ho všichni náhle opustili. Proč? To dodnes nevíme.

Další z historických památek, které na Yucatánu vystavěli tajemní Mayové
Autor: ESO travel

 

Krvavá civilizace Mayů

 

Mayové jsou dodnes jednou z nejzáhadnějších civilizací, které kdy žily na naší planetě. Existenci této společnosti ohraničují letopočty 2000 př. n. l., kdy pravděpodobně vznikla, a rok 1541, ve kterém Španělé ukončili jejich historii. I dnes ale žije na poloostrově Yucatan zhruba 6 milionů potomků původních obyvatel.

 

 

Maye neblaze proslavila jejich záliba v krvavých obětech. A prolévali ji i v Chichén Itzá. V tomto směru je nejznámější „Studna obětí“, kam Mayové vhazovali své kolegy, pokud byl nedostatek vody. Vědecké výzkumy odhalily, že nejčastěji šlo o malé chlapce.

Samotná Kukulkánova pyramida i dnes udivuje přesností, s jakou ji Mayové bez použití moderních technologií vystavěli. Na její vrchol můžete vystoupat po 365 schodech, kolem kterých se vine kamenný had. A ten v den rovnodennosti „ožívá“! Díky stoprocentní přesnosti a díky hře stínů se had „plazí“ dolů a pozorovatelé snadno propadají pocitu, že socha ožila.

Guvernérský palác v Uxmalu
Autor: ESO travel

V komplexu Chichén Itzá se dnes pozornosti turistů těší i hřiště na míčové hry. Jenže i ty si dokázali Mayové oživit – poražený tým byl hned po zápase obětovaný bohům. Někteří historikové naopak tvrdí, že obětováni byli vítězové, pro které to prý byla pocta. No, není zlatá medaile na krku lepší?

Palenque a Uxmal – města uprostřed džungle

Ruiny města Palenque byly objeveny až v roce 1773. Není divu, město leželo ukryté uprostřed džungle a vědci předpokládají, že do dnešních dnů se jim podařil odkrýt jen zhruba třetinu celého komplexu. Stavby leží v deštném pralese v nadmořské výšce zhruba 3000 metrů nad mořem a pohled na ně je občas děsivý. Cáry mlhy, příšeří a vzpomínka na tisíce a tisíce lidských obětí. O mrazení v zádech má pak člověk postaráno.

 

 

Přijde konec světa?

Mayská civilizace se dostává v posledních letech opět do popředí. Mayský kalendář totiž končí 21. prosincem 2012 a podle dávného proroctví je právě den zimního slunovratu okamžikem, kdy se naší planetě otevřou „dveře do nebes“. Mnozí proto předpokládají, že přijde konec světa. Jestli skutečně k něčemu dojde – o tom můžeme zatím jen spekulovat. Jisté ale je, že Mayové byli výborní matematici a astronomové a jejich výpočty byly jen málokdy nepřesné…

 

Člověka dodnes udivuje preciznost, s jakou Mayové stavěli
Autor: ESO travel

To Uxmal objevili Španělé už na počátku 16. století. V tu dobu už ale bylo město kompletně opuštěné a postupně chátrající. I tady Mayové odešli náhle a téměř ze dne na den. Většina budov je tu dodnes udržována, a tak mohou turisté navštívit Guvernérský palác, Kouzelníkovu pyramidu nebo Želví dům.

Pláže, hotely, vlny, moře – to je Cancún

Už jsme to zmiňovali – Yucatan není jen jen poloostrovem plným památek. Na písečné kose tady vzniklo i „velkoměsto turistů“ – Cancún. Dnes má hlavní pás hotelů na bulváru Kukulkán, který se táhne podél pláže, délku dvacet kilometrů. V Mexiku nenajdete jiné město, které by turistům poskytovalo takové zázemí. Cancún je město s největším počtem hotelových pokojů v celém Mexiku.

Toto luxusní letovisko obklopuje tyrkysové moře a jsou zde jedny z nejlepších pláží v Karibiku. Vstup do moře je navíc hodně mírný a tak si zde přijdou na své i neplavci. Město, které má 700 tisíc obyvatel, žije ve dne v noci a je ideální pro ty, kteří chtějí strávit aktivní dovolenou spojenou se šnorchlováním, potápěním, výlety za poznáním, nočními akcemi v tanečních klubech a barech na pláži.

Cancún – velkoměsto turistů, které bylo postavené na písečné kose u pobřeží
Autor: ESO travel

Pokud naopak patříte k těm, kdo mají nejradši poležení s knížkou v úplném klidu, Cancún vynechejte. Ostatní památky Yucatanu si ale rozhodně nenechte ujít.

 

 

 

 

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Mexiko.

To nejlepší z Yucatanu

Vhodný program pro milovníky kombinovaných zájezdů. Po velmi atraktivním okruhu si budete užívat nádherných pláží Karibiku.

 

Autor: 

Velký okruh Mexikem

Upoutá Vás barvitostí a pestrostí folklóru. Poznáte nejzajímavější architektonické skvosty mayské a aztécké kultury i světoznámá letoviska.

 

Autor: ESO travel

Pyramidy a pláže Mexika

Výčet toho nejzajímavějšího, co lze v Mexiku vidět. Hluboké dojmy z návštěvy Teotihuacánu a Chichén Itzá vstřebáte při relaxaci u moře.

Autor: ESO travel

Lucie Štěrbová & ESO travel