Důvodem k zahájení jednání byla i energetická bezpečnost řady evropských zemí, která je v posledních dnech velmi diskutována.

Jaká je budoucnost fotovoltaiky?

Potřeba obnovitelných zdrojů energie je více než očividná. Na tom se shoduje nejenom francouzská komise pro alternativní energie a atomovou energii, ale také evropské sdružení SolarPower Europe. Bruselského zasedání se ovšem účastnili také zástupci nizozemské společnosti EIT InnoEnergy, která je podporována Evropským institutem pro inovace a technologie.

Cílem jednání těchto aktérů byla snaha o zajištění maximální synergie mezi klimatickými a průmyslovými ambicemi Evropské Unie s ohledem na rostoucí poptávku po elektřině z fotovoltaických panelů. Ta se má do roku 2030 zvýšit z dosavadních 3 % na 15 %. Domácí fotovoltaické elektrárny tak budou bezesporu mít velkou podporu domácích i zahraničních organizací.

Nikdo nemůže blokovat přístup ke slunci

Důležitost jednání o budoucnosti fotovoltaického energetického průmyslu v Evropě zdůraznila také eurokomisařka pro energetiku Kadri Simson. Ta jednání zahájila zdůrazněním důležitosti fotovoltaiky, neboť podle jejích slov nikdo nemůže blokovat přístup ke Slunci. Evropská Unie by se podle estonské eurokomisařky měla více zaměřovat na budoucnost fotovoltaiky, a kromě toho by mělo dojít k posílení výroby solární energie.

Poptávka po solární energii neustále roste, a proto by EU měla na tyto specifické požadavky trhu reagovat. Technologie postupují neustále kupředu, a pro průmysl představuje solární energie jedinou možnou cestu. EU má navíc dokonalé možnosti a zdroje, jak tohoto potenciálu využít. Účastníci jednání se totiž shodli na tom, že Evropa má celosvětově vedoucí postavení v oblasti fotovoltaické energetiky.

Jak postupovat do budoucna?

Prakticky všichni řečníci zdůraznili potřebu rozšíření výrobních kapacit solární energie a také se shodli na tom, že je třeba urychleně odstranit veškeré překážky bránící dynamickému vývoji tohoto odvětví. Největší problém u prakticky všech projektů představuje nedodržování termínů a vysoké kapitálové i provozní náklady. K jejich vyřešení by však mohl přispět finanční pilíř iniciativy Business Investment Platform, jenž by měl v nejbližších dnech rozhodnout o podpoře 3 významných projektů výroby fotovoltaických systémů.

Podle komisaře EU Thierry Bretona je třeba řešit problémy s financováním, nedostatečnou podporu inovací a zajištění dostatečné energetické soběstačnosti řady evropských velmocí. Prakticky všichni účastníci jednání se poté shodli na tom, že vývoj fotovoltaického průmyslu je klíčový k dosažení evropských klimatických cílů.

Fotovoltaický průmysl v Evropě tak zdaleka neřekl poslední slova. Naopak můžeme očekávat dynamický vývoj a masivní investice EU do tohoto energetického odvětví.