Na syndrom vyhoření si můžete zakládat až dlouhé roky a stejně tak dlouho se z něj můžete i léčit. Nadšení, vystřízlivění, frustrace a apatie, vyhoření – to jsou čtyři fáze tzv. burnout syndromu. Víte, jak mu předcházet a jak se z něj efektivně dostat? Syndrom vyhoření nejčastěji postihuje ty, kdo jsou v každodenním kontaktu s lidmi. Ve skutečnosti však může postihnout kohokoli z nás, ať už děláme jakoukoliv práci. Vyhořet navíc může nejen zaměstnanec, ale také zaměstnavatel. Ve Spojených státech je dokonce burnout syndrom uznáván jako nemoc z povolání.

Nestíháte pracovní povinnosti?

Syndrom vyhoření ohrožuje jedince nejvíce v tu chvíli, pokud je pro něj práce velkou prioritou. Určitě to znáte – ten prvotní zápal do práce, kdy se snažíte vydávat v práci jen ty nejlepší výsledy. Problém nastává tehdy, kdy aktivity nepřináší úspěch nebo nejsou dostatečně ohodnoceny. V další fázi se vám tak může zdát, že jste pod neustálým tlakem. Nestíháte a stále myslíte na to, že musíte něco udělat. Práce se tak stane velice chaotickou. Stres se pak snadno přenese i do osobního života.

Jak se bránit?

Něco není v pořádku?

Jsou vám výše popsané symptomy povědomé? Mějte se na pozoru! Syndrom vyhoření nepřichází náhle, vaše tělo i vaše pocity vám vysílají varovné zprávy několik měsíců předem. Pokud na sobě pocítíte některé z příznaků vyhoření, nečekejte a začněte se změnami co nejdříve, dokud je čas.

Naučte se odpočívat

Nemějte zaměstnání jako svou hlavní prioritu. Nesnažte se být neustále produktivní a naučte se efektivně odpočívat - jen odpočatý člověk může pracovat dobře, být tvořivý a chovat se k okolí příjemně. Dělejte někdy naprosto zbytečné činnosti. Takové, při kterých na nic nemyslíte. Právě tehdy v mozku běží nevědomé procesy a rodí se nové nápady.  Často si můžete nad něčím lámat hlavu, ale na správné řešení ne a ne přijít. A pak najednou celou věc rozlousknete při mytí nádobí.

Autor: Shutterstock.com

Naučte se říkat ne

I asertivní komunikace se dá naučit. Mějte na paměti, že ostatní na vás hodí jen tolik práce, kolik jí na sebe hodit necháte. Proto je dobré umět říkat „ne“. Pomoci vám mohou například kurzy komunikačních dovedností.

Nezapomínejte na přátele a koníčky

Dobré vztahy s druhými jsou jeden z hlavních faktorů, které pomáhají vyhoření předejít. Udělejte si čas na kamarády. Kromě toho, že si s nimi odpočinete, vás navíc mohou upozornit, že je toho na vás moc. Možná ještě dřív, než si toho všimnete sami. Pokud už sami cítíte, že už danou situaci nezvládáte dle svých představ, nebojte se vyhledat pomoc psychologa nebo psychoterapeuta.

Užijte si zaslouženou dovolenou

Cítíte se naprosto vyčerpáni? Vyjednejte si opravdu dlouhou dovolenou, vypněte mobilní telefon, přestaňte kontrolovat služební telefon a odpočívejte právě tak, jak je vám zrovna po chuti.

Změňte práci

Radikální a účinné řešení.  V posledních fázích syndromu vyhoření už téměř jediné, které zaručeně pomáhá.

Zdroj: Práce.cz