S vysokou nezaměstnaností absolventů a mladých lidí mezi 15 a 24 lety se potýká celá Evropská unie. V Česku je bez práce 16 % mladých lidí, na jihu Evropy (v Řecku či Španělsku) je situace výrazně horší, v některých oblastech těchto zemí nezaměstnanost mladých překročila hranici 65 %. 

Absolventi, kteří studium dokončili před letními prázdninami, jsou v Česku „hájení“ v průběhu července a srpna. V těchto prázdninových měsících za vás  zaplatí zdravotní pojištění stát, jako byste stále byli studenty. Pokud se vám v tomto období nepodaří najít práci, čeká vás v září cesta na Úřad práce – tedy pokud si povinné pojištění nechcete platit sami. Tento termín platí i pro ty, kteří před prázdninami u maturity, závěrečných zkoušek či státnic neuspěli a čeká je na podzim opravný termín.   

Co snižuje vyhlídky tisíců mladých zájemců o pracovní místa? Je to často nedostatečná praxe, nejasné představy o fungování pracovního trhu i o tom, co chci vlastně dělat.  Jak tedy můžete svoji šanci zvýšit? Máme pro vás sedm rad.

1.      ZAČNĚTE HNED

I když je představa „posledních“ prázdnin lákavá, po volném pracovním místě se začněte rozhlížet co nejdříve. Hledání zaměstnání nemusíte věnovat celé dny, pomůže i hodina denně. Pokud si člověk pracovní návyky osvojí co nejdříve, může snáze nastartovat svůj profesní život.

2.      PROVEĎTE OSOBNÍ AUDIT

Nemusíte se bát, o žádná čísla v tomto případě nepůjde. Osobní audit spočívá v tom, že uchazeč zváží své schopnosti a dovednosti, uvědomí si své silné stránky i slabiny, zohlední své vzdělání a celkově si ujasní, jakou práci by chtěl dělat. Takové zamyšlení, ideálně v bodech přenesené na papír, usnadní následné hledání – nebudete díky němu muset procházet veškeré nabídky, ale vyfiltrovat si pouze ty, které vám vyhovují a splňují vaše požadavky.

3.      VYTVOŘTE SI PŘEHLEDNÝ ŽIVOTOPIS

Životopis neboli CV (z latinského Curriculum vitæ) bude vaší vizitkou, která rozhodne, zda personalistu zaujmete, nebo ne. Měl by mít stručnou strukturovanou formu, být přehledný a neobsahovat gramatické chyby. Informace, které do něj uvedete, musí být vždy pravdivé, odhalení jakékoliv, byť nevinné, lži či přikrášlení skutečnosti vám u pohovoru příliš nepomůže. Pokud žádné pracovní zkušenosti prozatím nemáte, rozveďte v CV své vzdělání či případnou účast ve školních projektech, zaměřte se také na popis jazykové vybavenosti a dovedností při práci s počítačem. Máte zajímavý koníček? Provozujete neobvyklý sport? I tím můžete personalistu zaujmout. S přípravou životopisu může pomoci i videokurz na vetsisance.cz

4.      NEOMEZUJTE SE POUZE NA PRACOVNÍ PORTÁLY A INZERÁTY

Internetové portály s nabídkami práce a novinové inzeráty jsou vhodným zdrojem pro hledání zaměstnání, ale možností je mnohem více. Ptejte se na pracovní příležitosti kamarádů a známých, hledejte volná místa přímo na webových stránkách jednotlivých společností a zapátrejte na sociálních sítích. Pokud stojíte o práci v konkrétní firmě, můžete do ní také zkusit poslat životopis „naslepo“, třeba se vám poštěstí.

5.      BUĎTE REALISTÉ

Možná máte jasné představy o své vysněné práci. Pokud se vám takovou pozici nepodaří na první pokus získat, neklesejte na mysli, k ideálnímu zaměstnání se můžete postupně propracovat. Buďte trpěliví a nenechte se zlomit případným neúspěchem. Je vždy lepší mít alespoň nějakou práci, než zůstat nezaměstnaný. Kromě pravidelné mzdy tak získáte také cenné položky do životopisu, které se vám při příštím výběrovém řízení budou hodit.

6.      PRAXE NAD ZLATO

Někteří zaměstnavatelé přijímají i absolventy bez pracovních zkušeností, mnozí však naopak vyžadují předchozí praxi. Tu se proto snažte získávat už během studia. Jednodušší to v tomto ohledu mají vysokoškoláci, kterým rozvrh často umožňuje pracovat při škole. Ovšem i studenti středních škol si mohou sehnat letní brigádu nebo například občasný víkendový přivýdělek. Mnoho firem také nabízí krátkodobé placené i neplacené stáže pro vysokoškolské i středoškolské studenty, hledat je můžete například na www.stazepromlade.cz či www.stazevefirmach.cz. Obecně platí, že jakákoliv předchozí pracovní zkušenost na personalistu zapůsobí lépe než prázdný životopis. 

7.      NEBOJTE SE POŽÁDAT O POMOC

Pokud se vám hledání práce nedaří, můžete se obrátit na pracovní agenturu, kde můžete své možnosti probrat s odborníky. Účinným pomocníkem mohou být i projekty financované z Operačního programu Lidské zdroje a nezaměstnanost, díky nimž můžete absolvovat kurzy, které zlepší vaši orientaci na trhu práce, pomohou vám zvýšit šance u pohovoru a vysvětlí, jak vytvořit vhodný životopis. Užitečné informace, rady a tipy pro absolventy naleznete na webovém portálu www.vetsisance.cz a pravidelně rovněž na Facebooku.