Když francouzská ekonomka Corinne Maier vydala v roce 2005 bestseller o tom, jak se flákat v práci, pozvali si ji rozzuření šéfové na kobereček. Maier, která ve firmě pracovala 12 let na poloviční úvazek, se ale díky masové podpoře médií i ostatních zaměstnanců nenechala vyhodit a dál v práci razila heslo: Aby se jedni mohli flákat, musí druzí pracovat.

Pracujte jen do výše svého platu

Jenže jak flákat práci, když se bojíte o místo a navíc musíte absolvovat spoustu pracovních schůzek nebo vysedávat na nekonečně dlouhých nudných poradách? V první řadě byste si měli uvědomit, že není vaší povinností pracovat nad rámec. To znamená, že opravdu nemusíte zůstávat v kanceláři každý den dalších 20 minut po skončení pracovní doby jen proto, že to tak dělají kolegové.

Nemusíte přijímat pozvání na pracovní kávu v době vaší pauzy ani chodit na společné obědy do firemní kantýny a dívat se na otrávené obličeje nadřízených jen proto, že to tak dělají všichni.

Flákání pomáhá nezbláznit se

Jsou vaši chlebodárci přesvědčeni o tom, že vaše práce vás musí naplňovat a bavit, protože jste si ji přece vybrali? Skutečnost je ale ve většině případech taková, že pracujete hlavně kvůli číslům, která se každý měsíc objeví na výplatní pásce. (To samozřejmě neříkejte nahlas!)

Jestliže v zaměstnání nejste ničím motivovaní a o nějaké seberealizaci a uplatnění vašich nápadů nemůže být ani řeč, pak se flákání jeví jako jediná možnost, jak přežít dlouhé hodiny v zaměstnání bez psychické újmy. Jestli děláte rutinní práci, v níž budete muset vydržet dalších 30 let, abyste uživili rodinu, bohatě si vystačíte s průměrností.

Jak se stát správným pracovním povalečem

● Neberte pozice vedoucích a manažerů, to vyžaduje mnohem víc přesčasů strávených v kanceláři a na poradách, víc zodpovědnosti a celkově víc starostí.

● Najděte si co nejméně užitečná místa v co největších firmách, které mají dostatek peněz tyhle místa živit. Ideální je pracovní pozice v oblasti poradenství, výzkumu, zpracování expertiz a studií a informačních technologií.

● Vyhýbejte se změnám. Příliš viditelní jedinci totiž bývají vyhozeni mezi prvními.

● Tvařte se za každou cenu zaměstnaně a nenahraditelně. Kdykoliv vycházíte na chodbu, vezměte si do podpaždí nějaká lejstra. Zaměstnanci obtěžkání složkami vypadají, že se ubírají na důležitou schůzi, ti, kdo mají prázdné ruce, vypadají, že jdou do bufetu. Složky si nezapomínejte brát ani při odchodu domů – vzbudíte tak dojem, že pracujete přesčas.

● Nenechte se znervózňovat šéfy, kteří se ve vás svoji manažerskou hantýrkou plnou cizích slov (team-building, casch flow, know-how…) snaží vzbudit dojem, že je potřeba být stále akční a ve střehu.

● Respektujte nařízení, rituály, firemní morálku. Svůj názor na to, že ve firmě byste udělali všechno jinak a vyhodili alespoň půlku zbytečných lidí, si nechte pro sebe.

● Jednejte srdečně s lidmi, kteří pracují ve firmě pod vámi. Tedy s těmi, kteří jsou u vás na přechodnou dobu (na smlouvu o dílo, brigádníci, externí spolupracovníci). Jedině oni totiž doopravdy pracují, abyste se vy mohli v ústraní pěkně flákat.

10 rad pro flákače

1. Odpočinek je půl zdraví

2. Co nemusíš udělat dnes, odlož na pozítří a získáš den volna

3. Věc, která se do deseti dnů nevyřeší sama, nezasluhuje dále tvoji pozornost

4. To, že pracují jiní, ještě neznamená, že máš pracovat i ty

5. Kdo nic nedělá, nic nezkazí

6. Ztracenou chuť do práce nikdy nehledej! Stejně ji nenajdeš

7. K práci se vždy stav tak, aby si i ostatní měli kam stoupnout

8. Pokud ti za práci slabě platí, nemůžeš silně pracovat

9. Pracoviště není kosmetika, proto se tam nezdržuj celý den

10. Práce se neboj a klidně si k ní i lehni