Co znamená refinancovat hypotéku?

I když je pojem refinancování hypotéky v poslední době u široké veřejnosti vcelku frekventovaný, mnoho lidí stále neví, co si pod ním představit. Přitom se nejedná o nic světoborného. Refinancovat hypotéku znamená splatit část hypotečního úvěru u stávající banky hypotékou novou, kterou si vezmete za daleko výhodnějších podmínek. Hlavní motivací ke změně poskytovatele hypotečního úvěru bývá nejčastěji nižší úroková sazba.

Okamžik refinancování hypotéky je také skvělou dobou pro navýšení základní jistiny nebo pro předčasné splacení větší části dlužné částky. Pokud vše uděláte chytře a ve správnou dobu, můžete měsíčně ušetřit několik set korun, což v ročním horizontu představuje dost velkou peněžní úsporu. Proces refinancování není administrativně ani finančně náročný, přesto se můžete obrátit na specializované společnosti, které se refinancováním hypotéky zabývají.

Kdo mi s refinancováním pomůže?

Hypotéky, které banky v dnešní době nabízejí svým klientům, představují široké spektrum možností. Avšak bez konzultace s odborníkem na hypoteční úvěry člověk jen stěží zjistí, která nabídka je pro něj ta pravá. I proto vznikl start-up projekt Hyponamiru.cz, kde pracují zkušení hypoteční specialisté. Ti vám rádi pomohou s refinancováním jakékoliv hypotéky, a to s pomocí speciálně vyvinutého softwaru.

Hypotéka z pohodlí domova už dnes není pouhým snem, ale příjemnou realitou. Online sjednávač Hyponamiru.cz vám po zadání základních důležitých údajů poskytne komplexní informace o všech hypotečních nabídkách dostupných na trhu. To vám umožní nejenom rychlé nalezení té nejvýhodnější hypotéky, ale zároveň i její snadné sjednání z pohodlí vašeho domova. Celým procesem vás bude provázet zkušený hypoteční specialista.

Kdy refinancovat hypotéku?

Možná vás napadne otázka, kdy je ten nejlepší čas k refinancování hypotéky. Nejlepší dobou pro vyjednávání o nové úrokové sazbě je konec fixační lhůty. Po jejím uplynutí by totiž mohlo dojít k neplánovanému zvýšení úrokové sazby, což by se negativně odrazilo na výši splátek. Jakmile se rozhodnete odejít ke konkurenční bance, vaše současná banka vám v rámci doby fixace nesmí účtovat žádné poplatky ani penále.

Jak ale nepropásnout dobu fixace?

Není nic jednoduššího než si do kalendáře napsat upomínku. Všechno začněte řešit s dostatečným předstihem. Jeden den před koncem fixační lhůty už těžko najdete a sjednáte výhodnější hypoteční úvěr. Nabídky hypoték na finančním trhu je tedy ideální sledovat alespoň 2 měsíce před vypršením doby fixace.

Na co si dát při refinancování hypotéky pozor?

I když není refinancování hypotéky na dům nic těžkého, přesto si dejte na pár důležitých detailů pozor. O úrokové sazbě a době fixace už řeč byla. Co ovšem dělat v okamžiku, kdy chcete z nějakého důvodu zůstat u stejné banky, ale chcete získat lepší úrokovou sazbu? Jakmile se vám od konkurence podaří získat nejvýhodnější možnou nabídku, klidně ji ukažte vašemu hypotečnímu specialistovi ve své bance.

Ve snaze udržet lukrativního klienta se klidně může stát, že bankéř couvne a nabídne daleko výhodnější úrokovou sazbu, než o jaké jste se původně dohadovali. Možná budete překvapeni, kolik peněz vám tenhle agresivní, ale naprosto legální krok ušetří. Společně s tím můžete požadovat i některé výhody, zvláště v případě, nabízí-li je konkurence. Běžnými benefity jsou vedení účtu zdarma nebo slevy z úrokové sazby při využití pojištění nemovitosti.

Končí vám doba fixace u stávající hypotéky? Začněte se poohlížet po nových nabídkách a zapřemýšlejte nad refinancováním! Tento krok se vám rozhodně vyplatí.