Mýtus: Není možné uzavřít více smluv

Počet smluv, které si založíte, není nijak omezen. Na každou z nich můžete získat výhody, jako jsou například dobré úročení nebo výhodný úvěr. Omezený je ale příspěvek státu. Ročně dostanete (na všechny smlouvy dohromady) maximálně 2 000 Kč.

Mýtus: Na peníze šest let nedosáhnu

Peníze můžete vybrat dříve, než uplyne šestiletá vázací lhůta, ale přijdete tím o veškerou připsanou státní podporu. Po dvou letech spoření a naspoření 30 – 40 % cílové částky už ale můžete čerpat úvěr ze stavebního spoření.

Mýtus: Už není tolik výhodné

Stavebko se stále vyplatí. „Mezi zabezpečenými produkty nabízí suverénně nejvyšší výnos, jako jediné pravidelně poráží inflaci,“ říká Tomáš Kofroň z Českomoravské stavební spořitelny. „Aktuální výnos stavebního spoření se tak blíží čtyřem procentům,“ dodává.

Mýtus: Nemůžu spořit vnoučatům

Je pravda, že stavební spoření může založit vždy jen zákonný zástupce dítěte, a to klidně hned po jeho narození. Přispívat ale může kdokoli, tedy i prarodiče.

Mýtus: S dětmi jsou problémy

Peníze vždy náleží dítěti. „Do 18 let dítě s penězi nemůže samo disponovat. Pokud chtějí rodiče peníze vybrat před 18. rokem dítěte, měli by je vždy použít výhradně ve prospěch dítěte, například na rekonstrukci dětského pokojíčku,“ vysvětluje Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny. Na ukončení spořicí smlouvy dítěte se ale musí shodnout oba rodiče.

Mýtus: Proti hypotéce nemá šanci

Už dávno neplatí, že úvěr ze stavebka se hodí jen k rekonstrukci a k pořízení nového bytu je lepší hypotéka. „Stavební spořitelny umí nabídnout minimálně srovnatelnou úrokovou sazbu jako hypoteční banky,“ říká Kofroň. A pokud vám stačí méně než milion korun, tak na tzv. překlenovací úvěr nemusíte mít vůbec nic naspořeno.

Mýtus: Chalupu za něj nekoupím

Po šesti letech, kdy vám stavebko doběhne, si za vybrané peníze můžete koupit cokoli. Pokud ale budete chtít chatu pořídit z úvěru ze stavebního spoření, musí mít kupovaná nemovitost číslo popisné. „Chatu nebo chalupu za účelem trvalého bydlení si nyní pořizuje stále více lidí. Důvodem jsou vysoké ceny nájmů a nemovitostí,“ vysvětluje Molnárová.  

Na trhu je pět spořitelen

Zájemci si mohou vybírat z nabídek pěti stavebních spořitelen: Českomoravská stavební spořitelna, Modrá pyramida stavební spořitelna, Raiffeisen stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny a Wüstenrot – stavební spořitelna.