Kdo dřív přijde, ten dřív spoří

„Co já vím, co bude za 40 let! Tak proč bych si měl spořit na důchod?“ Právě tohle napadá mnoho mladých, když by měli myslet na budoucnost. Představa toho, že jednou budou i oni v důchodovém věku a nebudou mít peněz na rozhazování, nikoho ve 20 letech příliš netíží. Na sjednání penzijního spoření ale není nikdy dost brzy. Jako průměrný Čech strávíte v důchodu čtvrtinu svého života. Další čtvrtinu jako dítě a student. Zbývá tedy polovina života, kdy jste v produktivním věku a kdy si díky drobné a pravidelné úspoře nebo investování můžete zajistit svou budoucnost.

Stát nabízí pomocnou ruku, neodmítejte jí

Mezi největší výhody penzijního spoření patří možnost měnit výši měsíčního příspěvku podle životní situace a aktuální výše příjmů. Za uzavření a vedení účtu se neplatí žádné poplatky. Vítaným bonusem pro ty, kteří si spoří na penzi, jsou státní příspěvky a slevy na daních. U penzijka dosáhnete na minimální státní příspěvek 90 Kč měsíčně již při úložce 300 Kč měsíčně, což je obvykle únosné i pro užší rodinný rozpočet. Navíc není problém podle finanční situace výši příspěvků různě měnit. Někdy lze platit méně nebo třeba na čas přestat úplně a pak zase příspěvky navýšit. Je to bez poplatků za vedení účtu a bez sankcí.

Penzijko je ve skutečnosti velmi flexibilní produkt. Dnes už si ho navíc můžete obsluhovat i on-line, tedy kdykoli a kdekoli chcete. Zjistěte více na www.csob-penze.cz. Čím více si spoříte, tím více dostanete od státu, maximální částka je až 6 360 Kč ročně. Vaše úspora na daních může být až 3 600 Kč za rok a výše státního příspěvku může ročně dosáhnout až 2 760 Kč.

„Pojistěte“ se na více frontách

Ideální způsob, jak se zaopatřit na budoucnost, je vybrat si více variant zajištění. Doporučují se kombinace různých forem investování a spoření. Možností je samozřejmě víc – investice do nemovitosti, investování do akcií nebo podnikání na burze, což jsou aktivity s větším rizikem. Pro běžného člověka je přímo určené penzijní spoření s finanční podporou od státu.

Penzijko je zajímavé nejen díky státní podpoře, penzijní společnost naspořené peníze zhodnotí ještě tím, že je investuje pomocí účastnických fondů. V nabídce je více fondů – od konzervativních s menším rizikem a tedy potenciálem nižšího výnosu až po dynamické s rizikem, ale i potenciálem pro výnos vyšším. Odborníci radí dávat si stranou alespoň 10 % příjmu, proto začněte s pravidelným spořením co nejdříve. Pokud budete otálet, tak se daleko více „nadřete“ na zajištění životní úrovně v důchodovém věku.