Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vyšší důchody i více peněz pro marody! Jaké jsou další novinky? Na Horké lince Blesku odborníci z ČSSZ

/
  • Na Horké lince Blesku budou odborníci z České správy sociálního zabezpečení
    22. října 2018 ● 09:21

    Tápete a marně sháníte informace? Nevíte, odkdy se vám zvýší důchod, zda máte šanci na otcovskou dovolenou a nebo jestli můžete využít dlouhodobé ošetřovné? Přestaňte hledat a zavolejte. Už ZÍTRA máte jedinečnou šanci promluvit si s odborníky z České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

     

  • 1.

    Za dlouhou nemoc víc peněz

    Nemoc je nápor na peněženku. A je jedno, jestli onemocní rodič, nebo dítě. Problémy s penězi ale v době nemoci pomáhá řešit »nemocenská« a ošetřovné. Dobrou zprávou letošního roku je novela, díky které dostanou dlouhodobě nemocní více peněz. 

    Při delší nemoci jsou dny strávené na nemocenské zaplacené lépe než před rokem. Od 31. kalendářního dne nemoci se částka zvyšuje oproti loňsku o 6 %, od 61. kalendářního dne nemoci pak o 12 %. Zjednodušeně řečeno, už po měsíci nemoci dostanete více peněz, a pokud budete marodit ještě déle, přihodí vám stát ještě o pár stovek víc.

     

     

    ● Za první 3 pracovní dny nemoci nedostanete nic, to by se ale mělo od poloviny příštího roku změnit. Díky novele, která ruší tzv. karenční dobu, by měli marodi dostat náhradu mzdy i za první tři pracovní dny nemoci.

     

     

    ● Na »nemocenskou« nemá nárok každý nemocný. Protože se peníze, které za nemoc platí stát, vyplácí z nemocenského pojištění, získají ho jen lidé, kterým se z výdělku strhává pojistné.

     

     

    ● Peníze »za nemoc« vyplácí zaměstnavatel (do 14. dne, vyjma prvních 3 pracovních dnů a jen za pracovní dny) a od 15. dne přebírá placení okresní správa sociálního zabezpečení.

     

    Ošetřovné není pro nezaměstnané

    Rodič, který musí zůstat doma kvůli nemocnému dítěti, má většinou nárok na ošetřovné. Při posuzování potřeby ošetřování záleží na věku dítěte a rodinném stavu rodiče. Samoživitelé můžou s nemocným zůstat déle a do jeho vyššího věku.

     

    ● O nutnosti zůstat doma s dítětem rozhoduje dětský lékař. V zaměstnání vás pak musí omluvit po celou dobu ošetřování.

     

    Poradí vám: Mgr. Vít Hulec

    Tel.: 225 977 724

     

    Mgr. Vát Hulec
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Invalidní důchod není pro každého

    Dlouhodobé zhoršení zdravotního stavu ovlivní nejen psychiku člověka, ale také jeho pracovní výkon. Aby invalida nezůstal bez prostředků, vyplácí mu stát za přesně stanovených podmínek invalidní důchod.

    Řada lidí stále tápe v tom, komu, kdy a za jakých podmínek nárok na tento typ důchodu vzniká.

     

    ● O nároku na invalidní důchod nerozhoduje jen špatný zdravotní stav. Kromě uznané invalidity je nutná i potřebná doba důchodového pojištění. Nezáleží na ní jen v případě, že invalidita vznikla následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání.

     

     

    ● Nikdo nedostane invalidní důchod »přiklepnutý« napořád. Jeho přiznání (ať jde o jakýkoli stupeň) nemusí být trvalé, protože závisí na vývoji zdravotního stavu.

     

     

    ● Lidé, kteří pobírají invalidní důchod, můžou pracovat a vydělávat bez jakéhokoliv omezení.

     

     

    ● Pokud invalidní důchodce pracuje, má nárok na nemocenské (pokud se účastní nemocenského pojištění), stejně jako ostatní zaměstnanci.

     

     

    ● Výše invalidního důchodu závisí nejen na stupni invalidity, ale i na výdělku. Invalidní důchod se (stejně jako ostatní druhy důchodů) skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměra je pro všechny stejná, procentní výměra je individuální a závisí na délce doby pojištění a příjmech dosahovaných před vznikem invalidity.

     

    Poradí vám: JUDr. Simona Urbánková

    Tel.: 225 977 722

    JUDr. Simona Urbánková
    Autor: Profimedia.cz
     

     

  • 3.

    Důchody čeká velké zvýšení

    S netrpělivostí čeká na začátek roku 2019 většina důchodců. Průměrný starobní důchod se nově zvýší zhruba o 900 korun měsíčně.

    „Od ledna 2019 dojde k největšímu navýšení důchodů v historii. Průměrný starobní důchod, který byl v polovině roku 12 386 korun, bude navýšen o 900 korun, a přesáhne tak 13 200 korun,“ uvedla ministryně práce Jana Maláčová.

     

    Z čeho se skládá důchod

     

    Starobní důchod se skládá ze dvou částí. První z nich je pevná část, která je pro všechny důchodce stejná. Druhou částí je tzv. procentní výměra, která se liší podle počtu odpracovaných let a výdělku. Od ledna se zvednou obě části. Pevná, tzv. základní výměra, která je nyní 2700 korun, se zvýší o 570 korun. Každý důchodce si jednoduše o tuto částku přilepší. Zásluhová část pak vzroste o 3,4 procenta. Na změně nejvíc vydělají lidé s nízkými důchody.

     

    Vysoký věk přinese peníze navíc

     

    Nejstarším důchodcům se ale důchod zdvihne ještě více. Penzisté, kteří už oslavili 85. narozeniny, dostanou každý měsíc navíc 1000 korun.

     

    Polepší si všichni

     

    Díky zvýšení základní výměry důchodu si polepší nejen starobní důchodci. Více peněz tak dostanou všichni, kdo pobírají nějaký důchod. Tedy například i invalidní důchodci, vdovy nebo sirotci.

     

    Poradí vám: Bc. Eva Amchová, Tel.: 225 977 721

                      Ivana Potměšilová, Tel.: 225 977 723

     

     

    Autor: archiv

  • 4.

    Novinka roku: Dlouhodobé ošetřovné

    Novinkou letošního roku, která usnadňuje život nemocným i jejich rodinám, je dlouhodobé ošetřovné.

    Nabízí možnost postarat se o příbuzného, který má kvůli svému zdravotnímu stavu např. problém se sám najíst nebo si dojít do koupelny. Existují ale přesná pravidla, kdo a za jakých podmínek může novou dávku ze systému nemocenského pojištění využít.

     

     

    ● Podmínkou je, aby nemocný pobýval v nemocnici aspoň 7 kalendářních dní po sobě jdoucích a jeho stav vyžadoval po propuštění další péči aspoň po dobu následujících 30 dní.

     

     

    ● O potřebě celodenní péče rozhoduje lékař v nemocnici, popř.  jiného lůžkového zařízení, nikoliv praktický lékař. Rozhodnutí o potřebě dlouhodobé péče musí být vystaveno v den propuštění z nemocnice, nelze ho vystavit později.

     

     

    ● Pečovat je možné nejen o příbuzné, ale i o ty, kteří s vámi žijí ve společné domácnosti.

     

     

    ● O nemocného je možné pečovat nejdéle 90 kalendářních dní.

     

     

    ● Při pečování dostanete zaplaceno za každý den péče. Nárok máte na  60 % denního vyměřovacího základu.

     

     

    ● Dlouhodobě pečovat nemůže každý, kdo má nemocného příbuzného. Novinka je jen pro nemocensky pojištěné osoby (zaměstnance, nebo OSVČ), které kvůli péči nemůžou pracovat.

     

    Poradí vám: Mgr. David Marek

    Tel.: 225 977 726

     

    Autor: Profimedia.cz
     

     

  • 5.

    Tatínkové dostali svou dovolenou

    Strávit s miminkem první dny a týdny jeho života a dostat za to od státu zaplaceno umožňuje »mateřská« a otcovská »dovolená«.

    Díky otcovské dovolené můžou tatínkové se svým potomkem a partnerkou strávit doma celý týden. Nemá na ni ale nárok každý otec.

     

     

    ● Základní podmínkou je účast na nemocenském pojištění, tedy být zaměstnanec (za kterého zaměstnavatel odvádí pojistné na sociální zabezpečení) nebo OSVČ, která si platí dobrovolné nemocenské pojištění.

     

     

    ● Zůstat doma je možné týden. Je ale nutné stihnout nastoupit v prvních 6 týdnech po porodu.

     

     

    ● O »otcovskou« žádá otec svého zaměstnavatele na speciálním formuláři. Ten volno zamítnout nemůže.

     

     

    Podobná pravidla má i »mateřská«

     

    ● Nárok na ni je podmíněn účastí na nemocenském pojištění v době nástupu na dávku (případně musí trvat tzv. ochranná lhůta) a »odpracovanou« dobou, během které zaměstnavatel odváděl nemocenské pojištění (270 dní v posledních dvou letech).

     

     

    ● Peníze, které berete, se správně jmenují peněžitá pomoc v mateřství a budete je brát obvykle 28 týdnů. Výše závisí na hrubém výdělku za poslední rok.

     

    Poradí vám: Mgr. Eva Hamplová

    Tel.: 225 977 725

     

    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy