Každý svatováclavský dukát má dnes hodnotu statisíců korun

Název svatováclavské dukáty je však trochu zmateční. Protože jejich datum vzniku se datuje do dob první republiky, tedy Československa. Jejich skutečný název je Československé dukáty. Vznikly krátce po založení ČSR, v roce 1923, kdy se o jejich vydání zasloužil jeden z tzv. pěti mužů republiky – Alois Rašín.

Tyto zlaté mince s národními motivy, sv. Václavem a českým lvem doplněným symbolem Slovenska – třívrším (Matra, Tatra a Fatra) a dvojitým křížem (symbolizujícím sv. Cyrila a Metoděje) – dnes mají astronomickou hodnotu.

Cena těchto dukátu se dnes pohybuje od 500 000 do 1 250 000 Kč za jeden. A neustále roste. Proč tomu tak je?

Dukáty pro vyvolené – jeden vlastnil i Masaryk

Zlatých dukátů s motivem sv. Václava bylo vydáno jenom omezené množství – pouhých 1000 ks. Dukáty navíc nezískal hned tak někdo. První zlatý dukát, označen č. 1., dostal první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Cena tohoto dukátu je dnes skutečně nevyčíslitelná. Ve své závěti jej Masaryk odkázal národu a tento dukát dnes uchovává Národní muzeum.

Rovněž další dukáty získávaly osoby, jež se významně zasloužily o československý stát. Dnes proto mají hodnotu numismatickou, historickou i národní.

Každý dukát ze série je speciálně očíslován, tzv. v ploše, a čím nižší je číslo dukátu, tím větší hodnotu dnes dukát má. Pro každého, kdo ho vlastnil nebo vlastní, znamená doslova rodinný poklad. Za každým se obvykle skrývá historie rodiny, která ho zachovávala a odkazovala z generace na generaci, ukrývala za války i později. Příběhy těchto národních mincí by rozhodně vydaly na pěkně tlustou knihu příběhů a rodinných ság.

Nad číslováním v ploše se je nutné opětovně pozastavit. Dělá totiž dukáty ještě vzácnějšími. Pro každý totiž muselo být vyrobeno speciální a jediné razidlo. To obsahovalo pořadové číslo ražby přímo v sobě a použito mohlo být pouze jednou. Forma této emise zlatého dukátu je celosvětovým unikátem.

Mince má nejen finanční, ale i historickou a symbolickou hodnotu.
Autor: Zlaté mince

Nové Svatováclavské dukáty vydala Pražská mincovna k 20. výročí vzniku České republiky

Pražská mincovna chtěla zájemcům o tento unikát nabídnout možnost opět získat takto unikátní dukát. Proto navázala na tradici reliéfního číslování a k 20. výročí vzniku České republiky, tedy v roce 2013, začala vydávat tímto náročným způsobem unikátně číslované zlaté dukáty. Určitě stojí za to porovnat oba dukáty – ten z roku 1923 a nový z roku 2013.

I nový Svatováclavský dukát nese na lícní straně obrázek (portrét) sv. Václava. Autorem je akademický sochař Vladimír Oppl. Zajímavostí je, že portrét svatého Václava byl původně vytvořen v roce 1993 pro oběžnou minci 1 Kč. Pro minci byl nakonec vybrán jiný návrh, a tak může toto unikátní dílo našeho předního medailéra zdobit úchvatnou emisi moderního Svatováclavského dukátu.

Památeční Svatováclavský dukát si můžete pořídit i vy

Zlatý Svatováclavský dukát s portrétem sv. Václava si lze pořád zakoupit. Jeho hodnotou rozhodně není jen zlato, ze kterého je vyroben. Má hodnotu numismatickou, uměleckou, historickou i národní.

Dukát se dodává v setu s unikátním razidlem lícní strany mince. Což je zajímavá specialita. U emise dukátu z roku 1923 získali majitelé pouze dukát a razidlo bylo po vyražení dukátu zničeno. Ryzost dukátu je 986/1000, což odpovídá 23,6 karátům.

K tomuto jednodukátu si lze pořídit i dvoudukát, pětidukát a desetidukát. I jejich sady jsou dodávány s razidlem. A samozřejmě s certifikáty pravosti.