Dvě třetiny mladých ve věku do 30 let nepřemýšlejí nad potřebou úspor na stáří skoro vůbec. Ukázal to nedávný průzkum NN Penzijní společnosti. Překvapí přitom, že zároveň 62 procent mladých je přesvědčených, že se kvůli stárnutí obyvatelstva už od státu v důchodu žádných peněz nejspíš nedočkají.

„Devět z deseti Čechů říká, že se hodlají v důchodu spolehnout jen na sebe. Skutečnost je ale taková, že na spoření na penzi Češi začínají více myslet až po padesátce a v průměru si odkládají jen asi 800 korun měsíčně,“ upozorňuje Milan Tomášek, manažer investic a penzijních produktů NN Penzijní společnosti.

Kdy začít?

Štáb Blesk.cz se v ulicích přesvědčil, že je mezi lidmi stále rozšířený omyl „jsem příliš mladý na šetření na stáří“. Odborníci naopak radí, začít spořit na penzi nejlépe hned od první výplaty.

„Čím dříve člověk začne, tím dříve může čerpat trojici výhod od státu, které žádný jiný finanční produkt nemá,“ vysvětluje Milan Tomášek. Odborník NN Penzijní společnosti radí začít rovnou s tisícikorunou měsíčně, protože jen tak člověk získá maximální státní příspěvek 2 760 Kč za rok. Pro největší možný odečet z daní 24 tisíc korun je třeba ukládat si tři tisíce za měsíc.  Výhodně bez zdanění může přispět až 50 tisíc ročně také zaměstnavatel.

„Kdo si od třiceti dává každý měsíc na penzi tisíc korun a stejnou částkou mu přispívá i zaměstnavatel, bude mít do důchodu naspořeno 1,5 milionu korun. Jen na příspěvcích od státu přitom vydělá 100 tisíc,“ vypočítává Milan Tomášek a nabízí lidem možnost udělat si vlastní představu o úsporách na stáří díky online penzijní kalkulačce.