Na stoprocentní hypotéku zapomeňte

Chcete si vzít maximální hypotéku a za ušetřené peníze ho zrekonstruovat? Tak pozor! Stroprocentní hypotéku už vám nikdo nedá. Půjčit si můžete jen 95 % ceny domu. A bude hůř. Od dubna 2017 vám totiž banky půjčí maximálně 90 % z odhadní ceny. Pokud tedy plánujete koupit nemovitost v ceně dvou milionů, musíte mít na koupi připravených dvě stě tisíc z vlastních úspor.

Velká čtyřka: Střecha, topení, voda a plyn

Ani po koupi domu si rodinný rozpočet moc neodpočine. Kromě běžných nákladů na provoz totiž většinou přichází i nutnost rekonstrukce. Podle průzkumu Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) se většina novopečených majitelů starších domů pustí do rekonstrukce nejčastěji hned po jeho koupi nebo do 2 let od pořízení. „Potřeba rekonstrukcí souvisí se zastaralým bytovým fondem. Polovina domů a bytů v ČR je starší 40 let,“ říká Vladimír Staňura z ČMSS.

Nejčastěji je nutná rekonstrukce střechy (20 %), topení, vody a plynu (20 %), oken či zateplení.

Pokud jde o rekonstrukce konkrétních místností, tak první na řadě jsou koupelny a toalety, následují kuchyně, často dochází i k modernizaci garáže.

Opravy se prodraží

Majitelé domu přitom za opravy většinou utratí více, než původně čekali. Náklady na rekonstrukce totiž nejčastěji dosahují částky kolem 750 tisíc korun. „To je přitom výrazně více, než jsou původní očekávání,“ popisuje Staňura. Lidé totiž většinou plánují utratit kolem 500 tisíc korun.