Ptačí chřipka - máme se čeho bát, nebo momentální panika je jen dobrý reklamní tah farmaceutických společností? Firma, která jako jediná dodává na trh lék proti nákaze Tamiflu, si může mnout ruce. Její obrat se totiž kvůli obavám z nemoci zvýšil o více než třetinu! Tamiflu tak vydělalo v přepočtu neuvěřitelných 50 miliard korun! Na ptačí chřipku zatím zemřelo po celém světě zhruba 90 lidí - tedy méně než v Česku na srdeční a cévní choroby za jediný den! Ptáci se ale vybíjejí po tisících. Proč ostatní nemoci, které jsou "metlou lidstva", nevyvolávají takový strach a bezpečnostní opatření jako ptačí chřipka? Německo dokonce uvažuje o nasazení stíhaček, které budou monitorovat pohyb ptactva! Přitom na SARS -plicní virózu - zemřelo ve světě 813 lidí, na nemoc šílených krav 140 a na AIDS u nás za poslední léta zemřelo více než sto lidí! Švýcarská firma, která antivirový lék Tamiflu jako jediná dodává na trh, si za poslední rok zvýšila svůj obrat o více než o třetinu. Tamiflu jí vydělalo v přepočtu téměř padesát miliard korun! Podobně na burze "vyletěly" i její akcie. Jejich cena se za poslední rok zvedla o více než 1200 korun! Stejně tak podražila i cena léku na černém trhu. Původně stál necelých 1000 korun, nyní je Tamiflu "pod rukou" k mání za více než 4000 korun! A jaká je jeho skutečná hodnota? "V naší lékárně máme Tamiflu běžně k dostání, v současné době máme zásobu 70 balení. Jedna dávka léku, která vystačí na pět dní stojí 970 korun," uvedl majitel pražské lékárny Michal Hojný. Lék si pacient hradí sám. Pouze v době epidemie, nebo u těžce nemocných pacientů ho hradí pojišťovna.


Panika kolem chřipky: Co je pravda? Obávám se, že se u nás ten mor rozšíří jako v Asii, kde zemřelo už tolik lidí. "V současné době není žádný případ podezření na ptačí chřipku. I tak se ale přijímají opatření, která by s nákazou dokázala bojovat." Viděl jsem mrtvého ptáka v zahradě. Mám strach, že zemřel na ptačí chřipku. "V zimě zemře každým rokem mnoho ptáků hladem a zimou. V případě obav je možné se obrátit na krajské veterinární správy," Mohu zatím pouštět kočku a psa volně ven? Mám strach, že se nakazí a potom i mě. "Nějaké riziko opravdu je, ale pouze za předpokladu, že by došlo k promoření uzemí ptačí chřipkou. U nás však obavy nejsou na místě." Odpovídal Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy ČR Smím jíst pochoutky ze syrových vajec jako tiramisu, tatarskou omáčku nebo "tatarák"? "V oblastech, kde se ptačí chřipka vyskytuje by to nebezpečné rozhodně bylo. U nás však zatím nebezpečí nehrozí." Mám strach dát si v restauraci divoké ptáky a ryby, které se živí i mršinami. "Dosud není známý případ, že by se virus H5N1 přenesl na ryby. Na divoké ptáky ano, ale virus se při vaření ničí." Dříve jsem dával na balkón krmítka pro ptáky. Teď se bojím, že se nakazím z jejich trusu. "Riziko nákazy je malé. Velmi nebezpečný je však kontakt s nakaženými kusy. Například při jejich zabíjení nebo zpracovávání." Odpovídala lékařka Jana Neubergerová
Husy skončily pod sítí: Skoro za dva miliony! Zákaz volného chovu ptactva komplikuje zemědělcům život. Finanční zátěž je pro ně neúnosná. Pod pletivem skončily včera chovné husy z farmy u Nových Hradů. "Jen síť tady stála 120 tisíc. Se vším všudy nás to vyšlo tak na 200 tisíc. Když spočítám ještě další objekty, které pod nás spadají a tam nás to také určitě čeká, mohlo by to vyjít tak na půl druhého milionu korun," uvedl ředitel Střediska vodní drůbeže Miloš Roule. Tento husí chov na jihu Čech je největší v České republice. Jen v Byňově se sítí před ptačí chřipkou od včerejška chrání přes 700 chovných hus. Spolu s dalšími farmami, které pod středisko patří, to bude postupně více než pět tisíc kusů drůbeže. Zelená síť, díky které se k husám nedostanou žádní volně žijící ptáci, se nad farmou musela rozprostřít i za pomoci těžké techniky. Před tou drůbež nejdříve v houfech prchala, nakonec se ale v rybníku i na břehu pod ochranným pletivem spokojeně usadila.