„Při sjednání cestovního pojištění se zamyslete i nad tím, jakým aktivitám se budete na své dovolené v zahraničí věnovat,“ radí Ivana Buriánková z České pojišťovny. Může s e totiž stát, že u vámi zvoleného pojištění bude určitá aktivita brána jako riziková a pokrývají ji jen dražší pojištění, než jste si zaplatili.

Jenže ani pojištění na všechny aktivity a s dobrým limitem vás úplně stoprocentně nezachrání. Podle průzkumu pojišťovny ERV si celých 85 % lidí vůbec nepřečte pojistné podmínky a řídí se pouze cenou. A tak neznají ani výluky, kdy pojišťovny nemusí platit.

Tyhle jsou nejčastější:

Alkohol – když má ve vašem zranění nebo nemoci prsty alkohol, na proplacení léčebných výloh zapomeňte.

Zanedbané zuby – když pravidelně, alespoň jednou ročně, nedocházíte k zubaři, nemusí vám pojišťovna zákrok zubaře proplatit (netýká se úrazu).

Těhotenství – pojišťovny neplatí ani zákroky spojené s těhotenstvím, a to včetně komplikací v pozdějším stadiu těhotenství.

Helmy a vesty – nesmíte nic zanedbat, takže na kolo helmu, na vodní skútr vestu. I když to zákon dané země nepřikazuje.

Lékařská turistika – z cestovního pojištění zapomeňte na léčení nemocí, o kterých víte už před cestou. To často platí i pro chronické nemoci.

Horlivý lékař – platíte ze svého, i když je léčba sice vhodná, ale není neodkladná a šlo by ji realizovat i po návratu do ČR.

Alternativní medicína – pojišťovny neproplácejí zákroky neodbornými osobami, mimo zdravotnická zařízení ani za použití metod neuznaných v ČR. To se mnohdy týká i hotelových lékařů.

Nadstandardní péče – v případě ošetření se smiřte s léčebnými standardy dané země, jakoukoliv nadstandardní péči platíte ze svého. Stejně tak i nadbytečnou léčbu, zbytečně prodlouženou dobu hospitalizace apod.

Překlady – u některých pojišťoven, aby vám proplatili účet, vyžadují překlad lékařské zprávy. Na vaše vlastní náklady.

Jen s kartičkou pojištěnce

Díky Evropskému průkazu pojištěnce (EHIC) se můžete nechat ošetřit i v jiných zemích Evropy. Musíte sice platit spoluúčast stejně jako místní, na druhou stranu vám ušetří peníze, když nad vámi cestovní pojištění zlomí hůl a spadnete do výluky, nebo nejste na danou aktivitu pojištěni. Jen musíte najít smluvního doktora či polikliniku tamní veřejné pojišťovny. Takhle to v cizině funguje:

Slovensko

Za ošetření se platí spoluúčast 1,99 eura (55 Kč) při využití pohotovosti, 0,17 eura (5 Kč) za recept. Doplácíte i za nadstandardní stomatologický materiál.

Bulharsko

Spoluúčast je u praktického lékaře a stomatologa přibližně 3,7 lva (52 Kč) za návštěvu. Dvojnásobek denně platíte za hospitalizaci. Podle typu léku doplácíte 0 až 100 % ceny. POZOR: V soukromých nemocnicích mají vysoké náklady a provádí i ne vždy nezbytné operace.

Chorvatsko

Za návštěvu praktika, gynekologa nebo zubaře a za předpis zaplatíte 10 kun (36 Kč), za návštěvu specialisty 25 kun (90 Kč). Nemocniční péče stojí 100 kun (360 Kč) denně a maximální spoluúčast (materiál, diagnostika, pomůcky) za jedno ošetření je 2000 kun (7250 Kč).

Řecko

Vzhledem k ekonomické krizi po vás mohou vyžadovat platbu v hotovosti předem. Jinak je běžná spoluúčast až 25 % z ceny zákroku, ceny léků i hospitalizace. POZOR: Nemají tu státní zdravotní sestry, péče se očekává od rodiny. Můžete si najmout privátní zdravotní sestru (konzultujte dopředu s pojišťovnou, nemusí to chtít zaplatit jako nadstandard).

Rakousko

Musíte podepsat prohlášení (Erklärung), že jste do Rakouska nevycestovali s úmyslem nechat se ošetřit. Musíte platit i spoluúčast 5,7 eura (155 Kč) za recept, 12,5 až 20,6 eura (340 až 560 Kč) za den hospitalizace a 10 %, minimálně 32,4 eura (880 Kč), za zdravotní pomůcky. Nabídnou vám i tzv. Sonderklasse. Pozor, to je nadstandard, který pojišťovny nehradí! POZOR: I když vás prohlédnou ve smluvním zařízení, léčba může probíhat v soukromém zařízení a obsahovat i zbytné zákroky, které pojišťovna neproplatí.

Maďarsko

Urgentní ošetření u stomatologa je zdarma. Jinak platíte materiál podle druhu ošetření. Akutní péče u lékaře je také bez spoluúčasti, jinak platíte podle druhu výkonu.

Itálie

Většina zubařů je v Itálii soukromých a běžné pojištění u nich neplatí – platíte celou cenu zákroku. U lékařů se výše spoluúčasti liší regionálně a může dosáhnout desítek eur. POZOR: V zimních střediscích fungují právnické mafi e specializující se na úrazy lyžařů.

Španělsko

Některá zařízení poskytují péči jak veřejnou, tak privátní. Kartička pojištěnce vám platí jen na veřejnou péči. Ošetření u lékaře je v rámci veřejného zdravotnictví zdarma, ale hotelová služba často volá soukromé kliniky. Stomatologické ošetření často není hrazeno z veřejného pojištění a musíte ho zaplatit sami. Léky se platí s 50% spoluúčastí.

Turecko

Podle typu zdravotního ošetření platíte až 20 % ceny zákroku. Bez spoluúčasti jsou pouze akutní ošetření na pohotovosti. U léků platíte 20 % z ceny. Důchodci platí polovic, těhotné ženy a diabetici nemají spoluúčast. POZOR: „Lékařská mafi e je ve všech nemocnicích a platí recepčním na hotelu, aby pacienty posílali do dané nemocnice. Objevuje se protahování hospitalizace, zbytečné lékařské výkony,“ varuje Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Pomůže i cestovka

Když si nevíte rady, poradí vám i delegát cestovní kanceláře. „Pojišťovny delegáty cestovek, se kterými spolupracují, školí,“ říká Petr Šatný z CK Alexandria. „Máme i speciální mobilní aplikaci, přes kterou mohou klienti nahlásit pojistnou událost,“ dodává i František Vorel z CK Blue Style.

Takhle se vyhnete problémům

  • Vždy kontaktujte nejdříve asistenční službu pojišťovny. Ta vám doporučí zařízení, kde nehrozí problémy, operátor poradí a pomůže s tlumočením. 
  • Nikdy nedůvěřujte hotelovým lékařům, pokud vám je pojišťovna nedoporučí.
  • Nedávejte pas a pojistku z ruky.
  • Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte.
  • Všechny účtenky si pečlivě schovávejte a po návratu pošlete pojišťovně.

Fotogalerie
5 fotografií