Trvejte na písemné smlouvě

I v případě, že si půjčujete peníze od někoho z rodiny nebo od dlouholetého kamaráda, vždy spolu sepište smlouvu o zápůjčce. Vyhnete se tak pozdějším problémům, kdyby někdo chtěl půjčku zpochybnit a požadoval by po vás třeba vyšší částku, než kolik jste si od dotyčného opravdu půjčili. Ve smlouvě si proto pohlídejte i podmínky a termín splacení včetně cílové částky, kterou byste mu měli vrátit. Protože i vlastní bratr po vás může vyžadovat za zapůjčenou částku nějaký úrok.

Co je psáno, je dáno

Pokud by snad později vznikly nějaké spory, a došlo dokonce na soud, díky smlouvě o zápůjčce budete moci prokázat, kolik jste si půjčili a kolik máte dotyčnému vrátit. Pokud byste smlouvu neměli, museli byste pak půjčenou částku složitě dokazovat např. výpisy z účtu, na kterých by bylo vidět převod částky na váš účet. Posloužily by vám ale i případné-maily či SMS zprávy, ve kterých byste se domlouvali na výši půjčky. Pokud byste se dohodli na předání sumy v hotovosti, přizvěte k předávce peněz raději nějakou třetí osobu, která by vám vše v případě potřeby dosvědčila.

Přistupujte k půjčce zodpovědně!

Nezapomeňte, že i půjčka mezi příbuznými se musí splatit. Úsloví, že pořádek dělá přátele, v případě půjček mezi rodinnými příslušníky platí dvojnásob! Pro udržení dobrých vztahů v rodině dodržte všechny podmínky půjčky, na kterých jste se dohodli ať už ve smlouvě, nebo před svědkem.

Soud raději neriskujte

„Nesplácením riskujete nejen dobré vztahy v rodině, ale i případný soud a následnou exekuci,“ upozorňuje Bára Marešová a pokračuje: „Pokud byste půjčku řádně nespláceli, zapůjčitel vás může vyzvat k zaplacení dluhu písemnou předžalobní výzvou. A v případě, že byste ani pak dluh neuhradili, mohl by dotyčný na vás podat žalobu k soudu. Pokud by soud následně vyhrál, museli byste kromě dlužné částky uhradit i nemalé náklady na soudní řízení a na advokáta protistrany.“

Hrozba exekuce

I když jste si půjčili od příbuzného, může se stát, že když mu dlužnou částku nevrátíte, pošle na vás exekutora. Samotná exekuce pak může probíhat např. formou exekučních srážek z vaší mzdy. V horším případě vám exekutor může nechat zablokovat téměř všechny peníze na účtu (banka má ale stále povinnost vyplatit Vám alespoň životní minimum). Pokud byste na účtech neměli žádný majetek nebo jste nevlastnili nemovitosti, exekutor by mohl přistoupit k zabavování vašich movitých věcí (televize, cenné obrazy, starožitnosti, atd.) Dříve šlo i o ledničky či pračky, ale od toho postupně exekutoři ustupují, neboť se jedná o obvyklé vybavení domácnosti, a to zabavit nesmějí.  Věci zabavené v exekuci pak budou prodány v dražbě a z výtěžku bude dluh zaplacen.

Nepříjemnostem lze předejít

Pokud potřebujete půjčit a nechcete se kvůli penězům rozhádat s rodinou či přáteli nebo nechcete, aby někdo z blízkých věděl, že jste momentálně ve finanční tísni, zkuste XS půjčku. Jde o zajímavou novinku mezi úvěry. Pokud chcete vědět víc, navštivte www.xspujcka.cz nebo volejte bezplatně na 800 153 153 (volat můžete i o víkendu).