1) Nákupy plánujte

Plná maminčina lednička je minulostí. Teď je potřeba své nákupy důkladně plánovat. Vždy si dobře rozmyslete, co chcete nakoupit a napište si seznam. V obchodě se jím řiďte a snažte se vyhnout nákupu dobrot pro mlsný jazýček.

2) Pište si výdaje

Pečlivě si zapisujte všechny své výdaje. Jen tak budete vědět, jestli vaše výdaje nepřevyšují příjmy. Pokud většinou platíte kartou, pro přehled vám poslouží internetové bankovnictví či smartbanking, kde máte všechny platby pohromadě. Spolu s rozšířením smartbankingu můžete mít navíc přehled o svých financích přímo ve vašem mobilu nebo tabletu.

3) Pronájem nebo kolej?

Ušetřit se dá i tím, že si důkladně promyslíte, zda se vám vyplatí více kolej či privát. Kolej bývá levnější, na privátě máte své pohodlí a soukromí. Vyjde ale většinou o dost dráž, takže se většinou musíte smířit se spolubydlícími. Ať zvolíte to či ono, peníze na bydlení si dávejte stranou a za žádných okolností na ně nesahejte.

4) Brigáda to jistí

Většina studentů si svou finanční situaci přilepšuje nějakou brigádou. Peníze z brigády si ale raději nenechávejte »vysázet« jen tak na ruku. Jde o nejlepší způsob, jak o ně během pár dní přijít neopatrným rozhazováním. „Pokud ho ještě nemáte, zřiďte si studentský účet a peníze si nechejte posílat tam. Výhodou takových kont je, že většina služeb je pro studenty zdarma,“ upozorňuje Jana Opršalová z ČSOB.

5) Krizi pomůže řešit půjčka na studium

Život vysokoškoláka může ovlivnit nemoc nebo ztráta práce jednoho z rodičů. Chybějící finance tak můžou studium rychle ukončit. Banky ale nabízejí speciální úvěry zaměřené právě na studium. Tyto půjčky většinou mají výhodnější úrokovou sazbu a umožňují odložit splácení na dobu po ukončení studia, obvykle vyžadují ručitele.

6) Šetřete i na mejdanu

Bez večírků by vysokoškolské studium nebylo ono. I k mejdanům je ale třeba přistupovat zodpovědně, alespoň pokud jde o peníze. Na party je vhodné brát si pouze menší obnos. Předejde se tak zbytečnému rozhazování. Vhodné je také nastavit si přiměřený limit na výběry kartou z bankomatu.

7) Podnikání pro odvážné

Když se rozhodnete při studiu získat peníze podnikáním, má to pro vás jako pro studenta řadu výhod. Do 26 let nemusíte v prvním roce platit sociální pojištění. A pokud vaše příjmy nedosáhnou zákonem stanovené výše, nebudete platit ani pak. Jestliže však nemáte volné finance, bez cizí pomoci se neobejdete. V začátcích je dobré se poradit s bankéřem, jaké možnosti máte a co pro vaši danou situaci bude nejvýhodnější řešení.

Kolik stojí »vejška«

* 135 768Kč - takové jsou podle informací Ministerstva školství roční výdaje jednoho studenta za život na státní vysoké škole.

* Téměř jednou tolik - 258 156 Kč - utratí ročně studenti soukromých škol.

* Nejnižší výdaje mají posluchači technických oborů (109 392 Kč), nejvíce naopak ročně utratí budoucí právníci (198 408 Kč).