Cihly zlata, bývaly symbolem těch nejbohatších. V poslední době se ale ukládání peněz do zlata přibližuje většímu množství lidí. „Zejména v posledních dvou letech zájem o tento typ investice výrazně roste,“ potvrdil Michal Sýkora ze společnosti MPM Invest. Je to dáno tím, že vznikly nové možnosti, které umožňují investovat do zlata i pro drobné střadatele.

Jak to funguje?

Princip je podobný jako u jiného spoření. Pravidelně ukládáte stanovenou měsíční částku. Po uplynutí doby spoření pak na vás čeká buď opravdové zlato, které jste si naspořili nebo si částku necháte vyplatit v aktuální hodnotě – tedy i se zhodnocením za dobu spoření. „Výnosnost zlata se v posledních letech pohybovala okolo 14 % ročně. Konzervativní odhad pro budoucí roky je kolem 7 procent. Což stále dalece převažuje ostatní druhy spoření,“ dodal Sýkora.

Výhody investice do zlata…

+ Když potřebujete peníze a chcete zlato prodat, můžete to udělat kdykoliv

+ Vysoká výnosnost, podle odhadů se v příštích letech bude pohybovat kolem 7 procent

… a nevýhody

- Cena zlata podléhá světovým trhům a chování velkých investorů

- Vždy je nutné si ověřit serióznost firmy, u které chcete investovat.

Příklad: Ukládáte 750 Kč měsíčně a rozhodli jste se naspořit sumu v hodnotě 50 g slitku investičního zlata. Za 6 let naspoříte 54 000 Kč. Průměrní roční zhodnocení ve výši 7% vám dá výnos v hodnotě 16 448 Kč. Za 6 let tak máte k dispozici 70 448 Kč.

Peníze
Autor: blesk.cz
Peníze do nemovitosti

Investice do bytu je další možností, jak si dlouhodobě uložit peníze. „Nemovitost k pronájmu může být velmi zajímavou investicí, která přináší nejen budoucí zhodnocení ceny nemovitosti, ale i příjmu v podobě nájemného,“ říká Daniel Kotula z RE/MAX.

Výhody investice do nemovitosti…

+ Realitní trh nyní nabízí řadu nejrůznějších nemovitostí od novostaveb po ty v rekonstrukci. Ceny jsou kvůli stagnaci trhu nízké.

+ Hypotéky jsou rekordně levné.

… a nevýhody

- Vyšší počáteční investice, případně nutnost hypotéky.

- Pokud se rozhodnete pro prodej, může to chvíli trvat, než se najde zájemce

Příklad: Vybavený byt 1+1 v Praze, v dobrém stavu v cihlovém domě. Nemovitost je nabízena v exekuční aukci. Soudní znalec odhadl cenu bytu na 630 tisíc Kč. Kupující se dohodl s majitelkou nemovitosti na ceně 735 tisíc. Čisté nájemné, které by vám platil nájemce bytu, po zaplacení příspěvků do fondu oprava a dalších výdajů je 5 766 Kč měsíčně, tedy 69 192 Kč ročně. Čistý výnos pro vás představuje 9,2 % ročně.