Zdravotní kolaps prudce změní člověku osud. Postižený najednou nezvládá běžné věci. Je problém vykoupat se, umýt si hlavu nebo dojít na nákup. A přesně s běžnými životními problémy pomáhá příspěvek na péči. Je určený lidem, kteří se z nějakého zdravotního důvodu neobejdou bez pomoci.

Nezáleží na tom, jestli pomoc spočívá v přinesení nákupu, úklidu nebo v celodenní péči. O tom, jakou pomoc si za svůj příspěvek koupí, si rozhoduje sám postižený, který ho pobírá. Za peníze od státu si přitom nemusí platit jen pomoc firem, které se specializují na poskytování zdravotních a sociálních služeb. Klidně může svůj příspěvek dávat příbuzným, kteří se o něj starají, kamarádce nebo třeba sousedce, která mu chodí nakupovat.

Získat příspěvek na péči není úplně jednoduché ani časově nenáročné. Rozhodně se to ale vyplatí. Jde totiž o poměrně dost peněz. Stovky i tisíce měsíčně (záleží na tom, jak moc je člověk závislý na pomoci ostatních) dokáží výrazně ulevit jak postiženému, tak i jeho rodině, která se o něj stará.

10 nejčastější otázek a odpovědí

Na nejčastější otázky k příspěvku na péči odpovídají odborníci z ministerstva práce a sociálních věcí.

1. Kdo si o něj může požádat?

Každý, kdo je kvůli svému dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu závislý na pomoci jiného člověka. Nárok na příspěvek nemají osoby mladší 1 roku.

2. Co když si o něj není kvůli nějakému zdravotnímu omezení schopný sám požádat?

Pokud si není schopen o něj sám požádat, žádá o něj jeho zástupce. To může být třeba jeho manžel(ka), syn či dcera apod. Může to ale být i právnická osoba, např. za nemocného žádá domov důchodců atd.

3. Kde se o něj žádá?

Na krajské pobočce Úřadu práce. Žádost se podává na speciálním formuláři, který je k dispozici buď na této pobočce nebo na Integrovaném portálu MPSV.

4. Jak dlouho vyřízení žádosti trvá?

Při exekucích peníze jen letí, nasčítají se za nejrůznější poplatky, tomu by měl nový zákon zamezit.
Autor: profimedia.cz

Lhůta na vyřízení je od podání žádosti 60 dnů. Ale na dobu, kdy se posuzuje, na jaký stupeň závislosti má žadatel nárok, se řízení přerušuje. A protože ze závažných důvodů může být lhůta ještě prodloužena, může to v některých případech trvat i několik měsíců.

5. Je možné získat příspěvek i zpětně?

Ne, příspěvek není možné získat zpětně.

6. Jak vysoký je příspěvek na péči?

Příspěvek se liší u nezletilých a u dospělých. Podle stupňů závislostí se u nezletilých pohybuje od 3000 do 12 000 korun měsíčně, u dospělých od 800 do 12 000 korun měsíčně.

7. Podle čeho se určuje ten stupeň závislosti na ostatních?

Posuzuje se to, jak žadatel zvládá 10 základních životních potřeb (pohyblivost, orientaci, komunikaci, stravování, oblékání a obouvání, tělesnou hygienu, výkon fyziologické potřeby, péči o zdraví, osobní aktivity a péči o domácnost). Podle počtu úkonů, které osoba nezvládá, pak náleží výše příspěvku.

8. Kdo o tom, co nemocný zvládne, vlastně rozhoduje?

Rozhodují o tom posudkoví lékaři okresní správy sociálního zabezpečení. 

9. Stará se o mě dcera. Musím někomu oznámit, že peníze z příspěvku dávám jí?

Ano, musíte to uvést do speciálního formuláře, který dostane na »sociálce«, tedy krajské pobočce Úřadu práce a který se jmenuje Oznámení o poskytovateli pomoci.

10. Musí se příspěvek na péči danit?

Danit se musí pouze v případě, že péči poskytuje osoba jiná než blízká a měsíčně by za potřebnou pomoc převzala od několika osob částku vyšší než při IV. stupni závislosti, tedy více než 12 tisíc korun. Takže pokud se staráte o matku, dědu nebo dceru, nemusíte si s tím dělat hlavu.

Výše příspěvku na péči u osob do 18 let

•I. stupeň (lehká závislost) - 3 000 Kč

•II. stupeň (středně těžká závislost) - 6 000 Kč

•III. stupeň (těžká závislost) - 9 000 Kč

•IV. stupeň (úplná závislost) - 12 000 Kč

Výše příspěvku na péči u dospělých

•I. stupeň (lehká závislost) - 800 Kč

•II. stupeň (středně těžká závislost) - 4 000 Kč

•III. stupeň (těžká závislost) - 8 000 Kč

•IV. stupeň (úplná závislost) - 12 000 Kč