Předčasný starobní důchod: Peníze vám dává stát

Předčasný starobní důchod je důchod, o který si požádáte před dosažením důchodového věku. Částka, tedy důchod, který pobíráte, je poskytovaná z průběžného důchodového systému, tedy ze »státních« peněz. Kdo a kdy má na něj nárok přesně stanoví zákon o důchodovém pojištění.

K tomu, aby měl člověk nárok na předčasný starobní důchod, musí získat potřebnou dobu pojištění, která je stanovená pro řádný starobní důchod. Navíc mu ještě k dosažení důchodového věku (ve kterém by měl nárok na řádný starobní důchod) smí chybět nejvýše:

* 3 roky, pokud je jeho důchodový věk nižší než 63 let nebo

xx
Autor: profimedia.cz

* 5 let, pokud je jeho důchodový věk alespoň 63 let a dosáhl věku alespoň 60 let (týká se nejdříve mužů narozených v roce 1953 a žen narozených v roce 1956, které nevychovaly žádné dítě).

Důchod se vám sníží napořád

Od řádného starobního důchodu se předčasný starobní důchod liší tím, že částka, kterou berete, je nižší. Je totiž krácená a to dokonce trvale za roky, které už jste si nestihli odpracovat do dosažení vašeho důchodového věku. A i když pak dosáhnete věk pro starobní důchod, pobíraná částka důchodu se pro vás nezmění. To, o kolik bude váš důchod krácený, tedy snížený, závisí na tom, o kolik dříve jste do předčasného důchodu šli.

Můžete si přivydělat. Ale jen trochu.

I když berete předčasný starobní důchod, můžete si přivydělat. Maximální částka vašeho přivýdělku je ale pevně stanovená. Tohle můžete dělat, aniž se vám výplata předčasného důchodu pozastaví:

* tzv. zaměstnání malého rozsahu. Tedy práci, při které jste si sjednali a také si skutečně vyděláte méně než 2 500 Kč měsíčně

* práci, kterou děláte na základě dohody o provedení práce. Maximálně si ale smíte vydělat 10 000 Kč měsíčně a ani o korunu víc.

* můžete podnikat, ale váš příjem z podnikání nesmí být vyšší než 60 329 Kč za rok, resp. 5 028 Kč za měsíc (tato částka platí pro rok 2012).

Na rozdíl od možnosti přivýdělku ale při předčasném starobním důchodu nesmíte brát podporu v nezaměstnanosti ani podporu při rekvalifikaci.

Předdůchod: Novinka, která čeká na schválení

Zavedení předdůchodu je novinkou, která by měla začít platit od 1. ledna 2013. Pokud projde všemi stupni schvalování a podepíše ji prezident, měla by umožnit lidem odejít do důchodu o 5 let dříve aniž by ztratili nárok na plný starobní důchod.

Má to ale své výhody i nevýhody. Během let, o která odejdete do důchodu dřív, nedostanete od státu ani korunu. Bude za vás sice platit zdravotní pojištění, na další peníze ale zapomeňte. Žít až do doby, než získáte nárok na starobní důchod, budete z toho, co si sami našetříte ve III. pilíři důchodové reformy, tedy v některém z účastnických fondů. Předdůchod je totiž součástí chystané důchodové reformy.

Do důchodu o pět let dřív

Abyste si mohli i v důchodu užít, vyberte si to, co je pro vás nejvýhodnější
Autor: profimedia.cz
„Výhodou předdůchodu je ale hlavně už ta možnost, že můžete odejít do důchodu o pět let dříve a budoucí důchod se vám nebude krátit,“ říká Jana Gabrielová, ředitelka obchodního úseku ČSOB Penzijního fondu Stabilita. Jakmile totiž dosáhnete řádného důchodového věku, budete brát nezkrácený důchod na rozdíl od lidí, kteří odešli do předčasného starobního důchodu. Až vám totiž uplyne doba předdůchodu, důchod se vám vypočítá klasicky ze mzdy, kterou jste vydělávali, dokud jste pracovali. Další výhodu je to, že během předdůchodu za vás stát platí zdravotní pojištění.

Připravte si balík peněz

Nevýhodou je, že na v penzijním fondu musíte mít našetřenou poměrně vysokou sumu peněz. Musíte tam totiž mít tolik, aby vám z vašich úspor fond vyplácel měsíčně minimálně 30 procent průměrné měsíční mzdy. Současná průměrná mzda je 24 526 korun. Pokud byste tedy měli brát povinných 7358 (tedy 30 % z průměrné mzdy), museli byste mít na pět let na penzijním fondu připravenou částku 441 468 Kč. Kdybyste chtěli předdůchod pobírat jen tři roky (to je nejkratší doba, po kterou to jde), musíte našetřit 264 881 korun.

Šance je jen pro někoho

Pokud si mnete ruce, že si už léta spoříte na penzijním fondu a tak snad do důchodu potřebnou sumu našetříte, máte smůlu. Předdůchod totiž bude možné vyplácet jen z účastnických fondů, které vzniknou až k 1. lednu 2013. Jestli tedy chcete zůstat u svého penzijního fondu, tak na předdůchod zapomeňte, nicméně budete moci v rámci stejné penzijní společnosti přejít kdykoliv do účastnického fondu, z kterého výplata předdůchodů možná bude.

Ti, kteří ještě nezačali do některého penzijního fondu přispívat a důchod jim klepe na dveře, mají od ledna šanci. A navíc nemusí peníze ukládat pravidelně, ale můžou je do účastnického fondu vložit i jednorázově.

Fotogalerie
1 fotografie