Proč je podle vás v mnoha rodinách téma peněz tabu?

"Mnoho lidí se domnívá, že peníze do vztahu nepatří. Mluví se o nich až v situaci, kdy jsou problémem, a to už většinou nebývá příliš konstruktivní. Tabuizování peněz často souvisí se způsobem zacházení s penězi a otevřeností k tomuto tématu v původních rodinách. Je velmi důležité, aby se téma financí otevřelo už v počátku vztahu – partneři by se měli pokusit domluvit na způsobu rodinného hospodaření (společné, či oddělené finance, vytvoření rodinného rozpočtu atd.)"

Na co by si měl člověk při výběru partnera dát pozor, aby si pak nevzal někoho, kdo příjmy utratí, kdo nedokáže šetřit?

"Velmi důležité je o oblasti financí hovořit již v počátku vztahu, dost nám může napovědět i způsob, jak se s financemi hospodaří v partnerově původní rodině. Důležitými varovnými signály v chování partnera je odmítání komunikace o financích, impulzivní utrácení peněz bez ohledu na reálné možnosti či případné finanční závazky, časté půjčování peněz od kamarádů, neuvážené půjčky, kreditní karty atd."

Jak by se měla žena, která se ocitne v ekonomickém područí svého partnera, zachovat?

"Jsou etapy v životě, které s sebou finanční závislost jednoho z partnerů zákonitě přinášejí – například mateřská či rodičovská dovolená, nezaměstnanost či dlouhodobá nemoc. V momentě, kdy je tato situace zneužita pro vytvoření emoční asymetrie ve vztahu, partner využívá finance jako nástroj pro vytvoření a udržení své dominance ve vztahu, jde už o formu domácího násilí. Jedinou možností k nápravě je pokusit se s partnerem o situaci hovořit, pokud to nepomůže, je na místě vyhledat psychoterapeuta či manželského poradce a problém začít co nejdříve řešit."