Zajímalo by mě, jak by byla počítána výše předčasného důchodu v případě, že bych si o něj zažádala v termínu do 29. 9. 2011, ale zároveň bych si požádala o pozastavení jeho výplaty, protože bych z nějakého důvodu pokračovala ve svém zaměstnání (např. záskok za nemocnou kolegyni) až do konce roku 2011. Pak bych si zažádala o uvolnění výplat. Nárok na řádný starobní důchod mám k datu 24. 10. 2012. Měla bych v tomto případě nižší krácení za předčasný odchod a došlo by k redukci vyměřovacího základu podle současných pravidel? Nebo je tento postup možný jen v případě, že bych pracovala až do dovršení řádného důchodového věku? Jana

Postup, který navrhujete, je možný, a jeho důsledky budou takové, jaké předpokládáte. Přiznáním předčasného důchodu bez výplaty k datu 29. 9. 2011 si zajistíte, že jeho výpočtový základ bude stanoven podle pravidel účinných do 29. 9. 2011, tj. příznivější pro kategorii osob s průměrným příjmem od 10 886 do 34 000 Kč. Pokud budete až do konce roku 2011 pracovat, zkrátí se vám o dobu této výdělečné činnosti doba předčasnosti, za kterou byl předčasný důchod krácen – vzhledem k tomu, že nepracujete až do dosažení důchodového věku, odbourá se vám krácení důchodu samozřejmě pouze částečně. Zároveň se vám tato doba výdělečné činnosti přičte k době získané do data přiznání předčasného starobního důchodu a bude-li tímto přičtením získán další celý rok pojištění, zvýší se důchod ještě o 1,5% výpočtového základu. Přepočet osobního vyměřovacího základu (a tedy i výpočtového základu) se při této operaci již neprovádí, tzn. vychází se z výpočtového základu stanoveného k datu 29. 9. 2011.

Do starobního důchodu jdu 10. 10. 2012. Letos jsem vezla na ČSSZ podklady o odpracovaných létech. A paní za přepážkou mi řekla,že mám malý plat a hodně by se mi krátil důchod, kdybych šla dříve. Jak je to nyní podle nových úprav? Jiřina

Procentní krácení důchodu za předčasnost je u všech osob stejné. Není závislé na výši osobního vyměřovacího základu (tj. průměrného příjmu) či výpočtového základu (tj. redukovaného průměrného příjmu), ale na délce doby předčasnosti. Krátí se o 0,9% výpočtového základu za každých i započatých 90 kalendářních dnů předčasnosti. Překročí-li předčasnost 720 kalendářních dnů, krátí se od 721. dne předčasnosti o 1,5% výpočtového základu za každých i započatých 90 kalendářních dnů. Tato výpočtová pravidla platí u předčasných důchodů přiznaných od data spadajícího do období před 1. 1. 2012. U předčasných důchodů přiznaných od pozdějšího data bude krácení přísnější – v období od 361. do 720. dne předčasnosti se bude krátit o 1,2% výpočtového základu za každých i započatých 90 kalendářních dnů předčasnosti (oproti dosavadním 0,9%).

Důchodového věku dosáhnu 29. 3. 2014. Ale chtěla bych požádat do 29. 9. 2011 o předčasný důchod, ale vzdát se jeho výplaty a pracovat dál. Co se stane, pokud onemocním po 29. 9. 2011 a budu pobírat nemoc. dávky?

Dobu dočasné pracovní neschopnosti nastalou v době od přiznání předčasného důchodu bez výplaty do uvolnění jeho výplaty ČSSZ nepovažuje za výdělečnou činnost a proto za ni nepřiznává zvýšení důchodu. Za dobu trvání této dočasné pracovní neschopnosti se tedy snížení důchodu za předčasnost neodbourává. Hrozí tak, že výše důchodu po uvolnění nebude dosahovat ani výše řádného starobního důchodu přiznaného podle pravidel roku 2014. Toto riziko se zvyšuje úměrně délce doby předčasnosti.

Jakým způsobem se vzdát výplaty předčasného důchodu? Marie

Při sepisování žádosti na OSSZ/PSSZ se uvede, že výplata důchodu není požadována – ČSSZ vypočte a rozhodnutím přizná teoretickou výši důchodu, ale nebude jej vyplácet. Následně, až nastane den, od něhož má být dle požadavku pojištěnce důchod uvolněn, se na OSSZ/PSSZ podá žádost o uvolnění/úpravu starobního důchodu.

Jsou už informace, jak se budou počítat starobní důchody v roce 2012? Můj odchod do starobního důchodu je dle tabulky ČSSZ 14. 11. 2013. Mám jít a zažádat nyní o předčasný důchod, nebo dočkat starobního důchodu? Ivona

Informace o konkrétní výši důchodů přiznávaných v roce 2012 zatím nejsou definitivní, ví se pouze, že pro středně příjmové kategorie osob bude výpočtový vzorec roku 2012 přísnější než vzorec roku 2011, a vzorec roku 2013 přísnější než vzorec roku 2012.

Když půjdu do předčasného důchodu, můžu dál pracovat? A je nějaký rozdíl mezi zaměstnanci a OSVČ? Ludmila

Pracovat můžete, předčasný důchod vám však nebude vyplácen, půjde-li o činnost zakládající účast na důchodovém pojištění. Výkonem této činnosti si však odbouráváte krácení důchodu za předčasnost (viz výše odpověď na dotaz paní Jany). OSVČ, které byl přiznán předčasný starobní důchod, se považuje za OSVČ vedlejší. Té může být důchod vyplácen, jestliže výše jejího daňového základu za kalendářní rok nepřesáhne tzv. rozhodnou částku, která činí 2,4násobek průměrné mzdy. Pokud ji přesáhne, výplata důchodu jí nenáleží, odbourá si však opět krácení důchodu za předčasnost.

Narodila jsem se v roce 1956 a vychovala jsem 3 děti. Dobu pojištění mám asi 34 let a pobírám invalidní důchod 1. stupně. Nyní jsem na ÚP a práci již neseženu. Co by pro mě bylo nejvýhodnější? Božena

Žena narozená v roce 1956, která vychovala 3 děti, dosahuje důchodového věku v 59 letech. Toho dosáhnete až v roce 2015. Nárok na předčasný důchod tedy zatím nemáte – ten lze přiznat nejvýše 3 roky před dosažením důchodového věku, získáte jej tedy v roce 2012. Při takto dlouhé době předčasnosti by krácení důchodu za předčasnost bylo velmi významné, důchod by byl o 1/4 až 1/3 nižší než řádný starobní důchod. Lze doporučit vyčerpat podporu v nezaměstnanosti a pak teprve případně o předčasném důchodu uvažovat, avšak při zvážení, jaká bude jeho výše oproti výši dosud pobíraného invalidního důchodu a zhodnocení případné návratnosti takového postupu.