Naše návyky nás utvářejí, ale připravují i o peníze

Výši jednotlivých útrat také ovlivňují naše návyky. Pokud si mozek některé z činností „zajede“, tak fakticky funguje v rámci autopilota. Změny tak nabourávají naši dlouhodobou přirozenost. Budování návyku neustálým opakováním dané činnosti netrvá 21 dní (jak se někde uvádí), ale výrazně déle (podle psychologů je nutná doba kolem dvou měsíců).

Naše návyky především ovlivňuje prostředí, ve kterém se pohybujeme. Chodíte například s kolegy o každé přestávce na cigaretu? Zajdete s kamarády každý pátek na mariáš do hospody, kde „padne“ nejméně několik piv a několik stovek na útratě? Tyto návyky je velmi obtížně měnit, není to ale nemožné.

Pokud jsme se rozhodli přestat kouřit, stále můžeme chodit s přáteli ven, když chodí kouřit, a povídat si s nimi, na tomto rituálu, kromě cigarety nic měnit nemusíte. Nenastane tak frustrace z náhlé změny.

Opravdu je nutné ke spokojenosti při mariáši s přáteli vytvořit útratu za několik stovek korun? Nastavení finančního stropu umožní k celé „společenské akci“ přistupovat zodpovědněji. Například večeři si můžete dát doma, v hospodě tak nebudete muset objednávat nezdravé jídlo. Místo pěti piv si dejte raději jedno či na závěr ještě druhé. Na samotnou hru se tak budete moci lépe soustředit a něco i vyhrát. Budete tak mít radost, že ani vaše koníčky nejsou výraznou zátěží pro váš rozpočet a nadále se jim budete moci věnovat. A takhle bychom mohli pokračovat.  

Každý váš koníček proto analyzujte z pohledu financí. Nemusíte ho hned vyškrtnout, ale můžete najít variantu, která je optimální a nezatěžuje tolik váš rozpočet.

Sedmero, jak nakládat s financemi

  1. Mějte přehled: v případě napnutého rozpočtu je důležité vědět, za co utrácíte. Veďte si domácí účetnictví alespoň na papíře. Naplánujete si také výdaje v ročním horizontu, aby vás dovolená, doplatek na elektřinu nebo na sociálku nemohly překvapit. Pokud jste technologicky zdatní, můžete využít například sdílené tabulky nebo aplikace, kde lze útraty psát průběžně on-line. V případě nenadálého výdaje, který vás dostane do minusu, není nutné hned jít za nebankovní společností a nevýhodně si půjčit. Česká spořitelna například nabízí produkt Peníze na klik. S tímto produktem vytvoříte finanční rezervu, kterou můžete využít v případě nenadálých výdajů. Úroky jsou zde výrazně nižší než u řady nebankovních půjček.
  2. Nastavte jasná pravidla s protějškem: kdo a kolik platí, jak budou nastavená disponentská (přístupová) práva k bankovnímu účtu. Nejlépe vše plaťte z jednoho účtu, kde i vy budete mít přehled nad platbami, které proběhli. Nespoléhejte jen na toho druhého, že účty zaplatí.
  3. Hlídejte platby: mějte přehled nad tím, co platíte a kolik. Hlídejte si všechny důležité platby (např. splátky za úvěry a půjčky, energie, úhrada za telefon nebo internet…), které by měly odejít z vašeho účtu. Získat přehled nad svými financemi a nastavit si svůj rozpočet vám pomůže také aplikace České spořitelny Moje zdravé finance, která je spojená s vaším bankovním účtem. Tato aplikace přehledně roztřídí vaše výdaje a ukáže vám, za co utrácíte a kde můžete ušetřit či kde jsou ještě finanční rezervy.
  4. Hlídejte si zůstatek: pokud se dostanete do nepovoleného debetu, může vám banka účet vypovědět nebo vám naúčtovat pokuty. Je vhodné si u banky sjednat rezervu u bankovního účtu, tedy úvěr, který budete čerpat jen v případě, že se dostanete do minusu na svém bankovním účtu.
  5. Spořte si, ale rozumně: pokuste se každý měsíc vytvářet určitou rezervu, kterou poté můžete spořit nebo dále zhodnocovat. Spořit nemusíte několik tisíc měsíčně, stačí i menší částky. Finanční rezerva se vám poté hodí na nečekané výdaje. A dejte si tuto částku raději hned bokem (nejlépe na spořicí účet) a na běžném účtu si nechte to, co je určeno pro spotřebu. Odborníci doporučují mít alespoň ušetřené tři mzdy na nenadálé výdaje nebo v případě ztráty práce.
  6. Využijte odborníka: dobré rady a tipy, jak zacházet s penězi, vám mohou poskytnout odborníci. Najdete je také v České spořitelně, kde pomocí komplexních znalostí a nástrojů vám poradí, jak lépe hospodařit s financemi.
  7. V případě problémů jednejte: dostat se do finančních problémů není nic příjemného, nejhorší ale co můžete udělat, je problémy přehlížet nebo neřešit. Problémy se splácením nejlépe řešte s předstihem, kdy už problém předvídáte. Pokud jste to nestihli, tak nejpozději v době, kdy problém nastane. Začněte tím, že okamžitě kontaktujte věřitele a pokuste se s ním domluvit na splátkovém kalendáři. Nesvěřujte se do rukou komerčních oddlužovacích agentur, které si za svou „pomoc“ naúčtují tisíce korun, problém však často reálně nevyřeší. V případě problémů také kontaktujte Poradnu při finanční tísni, která je neziskovou společností a řeší komplexní finanční situaci klienta.

Rádi byste se dozvěděli více rad a tipů, jak nenaletět podvodníkům? Čtěte zde.