Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rizikové období je tu: Hrozí srážka se zvířetem? „Sejměte“ ho čelně, radí odborníci

/
  • Brutální srážka s laní na Prachaticku: Řidič má těžká zranění, auto je na odpis
    14. října 2019 ● 11:49

    Rizikové období je opět tady… Ranní tma i mlha, sychravé počasí a s ním spojená rizika střetu auta se zvěří. Poradím, jak se nejlépe zachovat, abyste vyvázli zdraví. Loňský rok byl totiž podle statistik nejhorším za uplynulých pět let, kvůli srážce s divočákem či jiným zvířetem zbytečně zemřeli dva lidé.

  • 1.

    Neúprosné statistiky

    Loňský rok byl z hlediska počtu srážek automobilů se zvěří, stejně jako dvou smrtelných zranění za uplynulých pět let nejhorším. Kolize se zvěří je čtvrtou nejčastější příčinou havárie! Navíc reálný počet srážek je daleko vyšší. Především srážky s ptáky, jako jsou bažanti, nebo domácími zvířaty, jako s kočkami, většina řidičů vůbec nehlásí.

    Kvůli bobrovi se v Domažlicích srazila dvě auta.
    Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

  • 2.

    Pozorně a pomalu

    Nejdůležitější je obezřetná jízda zrána a v podvečer v lesních úsecích, tam kde silnice dělí les nebo kde je na jedné straně zelená plocha, tedy jasná pastvina pro zvěř.


    Přestože tu často bývá povolená rychlost až 90 km/ h, určitě zpomalte! Jakmile už je zvíře na silnici, zablikejte nebo zatrubte, zvíře se lekne a uteče. Pozor, nemuselo jít o jedince, za ním se může pohybovat celé stádo. Zvláště divočáci jsou u nás momentálně přemnožení.

    Divočácijsou přemnožení.
    Autor: Blesk/Zbyněk Schnapka

  • 3.

    Volte čelní náraz

    Uvidíte-li zvíře v poslední chvíli, začněte brzdit, a volte čelní náraz.  Vůz má v čelním směru nejvíce deformačních zón, největší čelní airbagy, a tudíž následky nebudou tak vážné. Snaha vyhnout se zvěři může znamenat, že vůz narazí do jiného auta či stromu, spadne ze stráně, zapadne do příkopu… Všechny tyto havárie budou mít zjevně větší následky než přímý střet se zvěří.

    Brutální srážka s laní na Prachaticku: Řidič má těžká zranění, auto je na odpis
    Autor: Policie ČR

  • 4.

    Vše nafoťte, zvíře neodvážejte

    Až se vzpamatujete ze srážky, ze které jste vyvázli, je nutné vše zadokumentovat. Volejte policii, která se spojí se správcem daného revíru, aby dohledali zvěř. V žádném případě se nesnažte ani v dobré víře sražené zvíře naložit do vozu a někam odvézt. Jen za obyčejného bažanta totiž v tomto případě hrozí pokuta 2000 Kč, jako by šlo o pytlácký pych.

     

    * prase divoké (kňour) 22 900 Kč

    * srnec obecný 15 900 Kč

    * muflon 31 500

    * zajíc polní 3 900 Kč

    * bažant obecný 3 100 Kč

     

    Zdroj: Sazebník minimálních hodnot upytlačené zvěře podle druhu, pohlaví a věku

    Srážce se zvířetem, které se žene za sexem, nemá většinou řidič šanci zabránit. Zatímco pro něj je to šok, pro zvíře takový střet znamená jistou smrt.
    Autor: Pavel Ryšlink

  • 5.

    Kde dochází nejčastěji ke srážkám?

    Nejvíce se jich podle ÚAMK v roce 2018 odehrálo ve Středočeském kraji (2 500 kolizí, 27 zraněných, 6 těžce). Následovaly kraje: Ústecký, Moravskoslezský. Nicméně oba smrtelné případy se odehrály v kraji Jihočeském.  Nejhorší období pro srážku se zvěří je podzim a jaro.

    a
    Autor: profimedia.cz a Škoda Auto

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

agfor: Hmmm, nejhorší srážka je s volem. Poto se raději vyhýbám Strakovce, parlamentu i senátu. Stačí, když musím chodit kolem městských úřadů.

(14. 10. 2019 13:14)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy