Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čeká vás cesta do hor? 8 rad, jak zvládnout zimní nástrahy a dojet v pořádku!

/
  • Zima má pro řidiče mnohá úskalí...
    18. ledna 2018 ● 09:17

    Počasí uplynulých dní ukázalo svou zrádnost. Hromadné bouračky, uzavřená dálnice, sněhová kalamita A do toho začnou za chvíli jarní prázdniny! Ať už se chystáte do českých hor nebo vyrážíte za hranice, máme pro vás několik užitečných rad.

     

     

  • 1.

    Výbava není jen autolékárnička

    Aby vám při cestě do hor předčasně neztuhly rysy ve tváři, zkontrolujte doklady k autu, stav provozních kapalin, autobaterii, ale i gumičky stěračů. Do kufru přibalte škrabku na okna, rukavice, lopatu, startovací kabely, rozmrazovací sprej na zámky a dveře, reflexní vesty a náhradní klíčky. Hodit se může i deka, jídlo a pití pro případ uvíznutí.

    Připravte auto na zimu, vyplatí se vám to!
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Bez řetězů vůbec nevyjíždějte

    Do kufru rozhodně přibalte také sněhové řetězy. Řetězy musí odpovídat rozměrům pneumatik na autě a je dobré se s nimi před odjezdem naučit zacházet. S nasazenými sněhovými řetězy pak můžete jet maximálně 50 km/h. „Je potřeba si řetězy vyzkoušet dopředu a pořídit si, nebo půjčit přesný typ odpovídající vašemu autu,“ říká odborník z Pewagu Martin Lenfeld.

    Na hory bez sněhových řetězů vůbec nevyjíždějte.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Při náledí dejte nohu z plynu

    Počítejte s náledím a mlhou a pozor si dejte na tzv. černý led, například na mostech, který není na pohled vidět. Při jízdě na náledí dejte raději nohu z plynu a soustřeďte se na řízení. Při mlze jeďte s rozsvícenými předními světly a zadním mlhovým světlem.

    Zimní pneumatiky jsou povinné od 1. listopadu.
    Autor: Daniel Černovský, scom, ara

  • 4.

    Mlhovky jen v mlze, dešti a chumelenici

    Mlhovky zapínejte pouze za mlhy, hustého deště nebo sněžení. Nesprávné použití mlhovek se například v Itálii nebo na Slovensku trestá pokutou. Nejen při náledí či mlze také dodržujte bezpečnou vzdálenost mezi vozidly, kterou bedlivě hlídají v Německu, Rakousku i v Itálii. Vzdálenost za vozem v koloně by se měla rovnat polovině vaší aktuální rychlosti, v metrech.

    Zima má pro řidiče mnohá úskalí...
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    V Rakousku hrozí daň za »obtěžování« policie

    Při dopravní nehodě je třeba kontaktovat policii. Pokud ovšem v Německu či v Rakousku zavoláte policii k bagatelním škodám, může po vás vymáhat tzv. daň z modrého majáku, která činí až 40 eur (1040 Kč).  V těchto dvou zemích proto volejte policii pouze k nehodě, kde došlo ke zranění či usmrcení, k nehodě v důsledku hrubého chování či při podezření na požití návykové látky včetně alkoholu, nebo k neshodě účastníků nehody. V Itálii pak také při omezení provozu a škodách na majetku třetích osob, plotech či stožárech apod.

    Připravte auto na zimu, vyplatí se vám to!
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Při nehodě zdokumentujte, co se dá

    „Způsobíte-li dopravní nehodu v zahraničí, musíte poškozenému sdělit všechny potřebné osobní údaje i údaje o vozidlu a pojištění. Společně byste měli vyplnit Evropský záznam o nehodě, pořídit plánek místa nehody a například mobilem pořídit fotodokumentaci. Po návratu do ČR je třeba událost nahlásit pojišťovně,“ vyjmenovává Eva Svobodová, z pojišťovny Uniqa. Pokud byste si nevěděli rady, kontaktujte asistenční linku pojišťovny, kde vám s řešením situace pomohou.

    Zima řidiče "překvapila", neudrželi auta na silnici.
    Autor: Policie ČR

  • 7.

    Viník srážky platí bolestné

    Stejně tak jako na silnici je třeba s provozem počítat také na sjezdovkách až na to, že zde platí pravidla Mezinárodní lyžařské federace (FIS). Srazíte-li se s jiným lyžařem, je viník povinen uhradit bolestné, náklady na léčbu, majetkovou škodu, ztrátu na výdělku či snížené společenské uplatnění v případech, kdy následky přetrvávají. Toto riziko kryje pojištění odpovědnosti, které je součástí cestovního pojištění. V zahraničí, zejména pak v Itálii, totiž v takovémto případě může jít o částky v řádech až milionů korun.

    Srazíte-li se s jiným lyžařem, je viník povinen uhradit bolestné, náklady na léčbu, majetkovou škodu, ztrátu na výdělku či snížené společenské uplatnění v případech, kdy následky přetrvávají.
    Autor: ČTK

  • 8.

    Cestovní pojištění se vyplatí

    Cestovní pojištění s dostatečnými limity pro léčebné výlohy a pro odpovědnost za škody a újmy by si měli sjednat všichni turisté cestující do zahraničí. Stačí vám k tomu internet či mobilní aplikace. Pokud cestujete autem, nutností je platné povinné ručení, případně havarijní pojištění. V mobilu mějte kontakty na asistenční službu cestovního pojištění i pojištění auta.

    Cestovní pojištění se rozhodně vyplatí.
    Autor: Shutterstock.com

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy