Ujednání ve smlouvě

Časté ujednání ve smlouvě, kterým prodávající vylučuje či omezuje svoji zákonnou odpovědnost za nesoulad uvedeného stavu tachometru se skutečným stavem neberte vážně. Můžete argumentovat tím, že se jedná o zakázané ujednání, ke kterému se vůbec nepřihlíží.

Vůz si otestujte

Na řadě míst na voze (štítek v motorovém prostoru, karoserie, sklo) najdete identifikační číslo VIN. Pomocí něj si můžete nechat zkontrolovat dostupnou historii vozu u odborných společností (Cebia) nebo zkontrolovat historii tachometru z technické kontroly ZDE  Když je údaj vyšší, než ukazuje vaše auto, braňte se.

Špatný zákon

Je to nejrozšířenější nešvar trhu s ojetinami a zákon tomu jen nahrává. „Podle stávající legislativy není stáčení tachometru trestným činem. Autobazary si navíc do smluv často píší ujednání, že za rozdíl mezi realitou a stavem tachometru
prodávající neodpovídají,“ říká Lukáš Zelený. „Ovšem prodej auta s nepravdivou informací o počtu najetých kilometrů legální není,“ dodává.

Chtějte peníze zpět

Požadavek na vrácení kupní ceny z důvodu vady zahájí klasické reklamační řízení a prodávající o něm musí rozhodnout a o výsledku vás vyrozumět nejpozději do
30 kalendářních dnů.

Nahlaste to policii

Vzhledem k tomu, že přetočení tachometru při prodeji ojetého automobilu lze kvalifikovat jako trestný čin podvodu nebo poškozování spotřebitele, lze se obrátit také na státní zastupitelství nebo Policii ČR a podat trestní oznámení.

Malý rozdíl (do 10 000 km)

V tomto případě můžete požadovat slevu z kupní ceny. Je to takzvané nepodstatné porušení smlouvy nebo nesplnění jakosti při převzetí.

Velký rozdíl (v řádech 10 000 km)

Máte právo od smlouvy odstoupit. Jedná se totiž o porušení smlouvy podstatným způsobem, protože prodávající věděl či musel vědět, že kdybyste měli pravdivou informaci o počtu najetých kilometrů, daný automobil byste si vůbec nekoupili.