Mikrospánku předchází opakované snížení pozornosti, zvýšená únava a ospalost. Zíváte. Pak přichází zpomalení reakcí, rozmazané vidění a uvědomíte si, že máte horší odhad vzdálenosti a rychlosti, jakou jedete, držíte se hodně u středové čáry nebo vjedete do protisměru... Následuje samotný mikrospánek. Během něj většina řidičů šlápne řádně na plyn a neudrží směr... Může probíhat i při otevřených očích, prostě mozek vypne. Trvá 3 až 15 sekund, poté se buď probudíte, nebo usnete úplně.

V případě probuzení zareagujete zmateně, zpanikaříte a jednáte nekontrolovatelně, takže jste v nebezpečí stejně, jako během mikrospánku,

Fotogalerie
4 fotografie

Proč usnete za volantem?

Příprava na dovolenounebo dlouhou cestu je jeden velký stres, a tak si před cestou stačí málokdo řádně odpočinout a za volant usedá unavený. Příčinou může být i neléčená porucha spánku.

Lze se vyvarovat mikrospánku?

1. Měli byste volit vhodnou dobu odjezdu – nejlépe za dne, řádně se noc před ním vyspat.

2. Pokud během jízdy pocítíte nával ospalosti, měli byste zesílit rádio, otevřít okno, pustit chladnější vzduch z klimatizace a na nejbližším vhodném místě zastavit a odpočinout si.

3. Po dobu jízdy je třeba dělat zastávky – cílem je uvolnit se, protáhnout, a tak ztlumit svalové napětí, dostatečně prokrvit končetiny. Ideální je rychlé cvičení a protažení...

4. Na krátkou dobu pomůže i žvýkání. Káva nebo kofeinové nápoje ve velkém nejsou řešení!

5. V případě, že máte časté potíže se spánkem, měli byste kontaktovat specializované pracoviště, které na základě diagnózy stanoví další postup a možnosti léčby. Více čtěte na www.mikrospanek.cz nebo www.spankovaporadna.cz.