Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Deset tajemství Palachova života: Museli ho přivazovat na špagát

/
  • Kamila Moučková s otcem 18 let nemluvila.
    24. června 2014 ● 10:42

    Šestnáctého ledna 1969 si Jan Palach u zábradlí kašny na Václavském náměstí odložil kabát a z aktovky vyndal lahvičku s nápisem Éter. Otevřel ji nožem a dal si ji k obličeji. Poté se polil benzinem a zapálil… Dnes si připomínáme 45. výročí jeho hrdinského činu, kterým burcoval národ z letargie, a přitom přemýšlíme: jaký asi byl teprve dvacetiletý student filozofické fakulty, který šokoval tehdejší Českoslovesko a celý svět?  Blesk.cz přináší 10 zajímavých faktů jeho života.

     

  • 1.

    Museli ho přivazovat na špagát


Palachův otec Josef Palach se snažil své oba syny vychovávat v duchu prvorepublikových a vlasteneckých tradic. Zvláště jim předával svou lásku k české historii. Ač byl vyznáním katolík (na rozdíl od své manželky evangeličky), jeho nejoblíbenější etapou v české historii bylo husitství. Jan Palach tento zájem přejal a v dětství se rád stylizoval do postavy Jana Husa, který se pro pravdu nechal upálit na hranici. Pamětníci z Palachova rodného města Všetat vzpomínají, že mladý Palach přišel až na otcovo zavolání „Jene Huse, nebo Jene Žižko!“ Náhlá smrt jeho otce v roce 1962 mladým Palachem hluboce otřásla.
Kamila Moučková s otcem 18 let nemluvila.
Autor: archiv Blesku
  • 2.

    Hrával si na husity


  • Na začátku padesátých let museli Palachovi stejně jako většina živnostníků zavřít cukrárnu i s výrobnou cukrovinek, které byly tehdy vyhlášené. Otec Jana Palacha se pak musel živit jako dělník v podniku Mlýny a pekárny v Brandýse nad Labem a Palachova maminka Libuše rozená Kostomlatská nastoupila jako prodavačka do stánku Restaurací a jídelen na nádraží ve Všetatech. I přes tyto negativní zkušenosti s komunistickým režimem vstoupila Libuše Palachová v roce 1957 do strany. Důvod byl jediný – chtěla zajistit, aby její synové mohli v budoucnu studovat. Po invazi sovětských vojsk v srpnu 1968 zamkla rozrušeného Jana v jeho pokoji z obav, aby neprovedl něco neuváženého. On však vylezl oknem a rozjel se stopem do Prahy. O upálení svého syna se Palachová dozvěděla cestou vlakem, když zahlédla jeho fotku v novinách, které si četl spolucestující na protějším sedadle.
    Jan Palach se upálil u rampy Národního muzea. Po jeho smrti se tu konaly mohutné demonstrace, několik lidí tady drželo i hladovku.
    Autor: ČTK
  • 3.

    Aby mohl studovat, vstoupila jeho matka do KSČ


  • Lidé ze Všetat, kde Palach se svým rodiči a starším bratrem Jiřím vyrůstal, jej považovali za tichého blázna; překvapovalo je například, že chodí po obrubnících a přitom si zpívá. Jejich pozornosti neuniklo ani to, že si díky svým úsporám z brigád občas zašel do restaurace na oběd a sklenku vína.  Rád druhým líčil své vize, co všechno dokáže, až bude doktorem filozofie. Za to si od svého strýce, matčina bratra, vysloužil přezdívku Doktor Kecal.
    Přítelkyně Jana Palacha Helena Zahradníková (vpravo) s kamarádkou Evou Bednárikovou
    Autor: ČTK
  • 4.

    Místní jej považovali za blázna


  • Po maturitě chtěl Jan Palach studovat historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Ačkoliv přijímací zkoušky složil dobře, nebyl pro velký počet uchazečů přijat. Zapsal se proto ke studiu zemědělské ekonomie na Vysoké škole ekonomické. Přestože to nebyl jeho vysněný obor, strávil tu dva roky studia a složil šestnáct zkoušek. Jeho spolužák Pavel Bursa o něm řekl: „Učil se tak, aby věci poznával do hloubky, a ne proto, aby oslnil u zkoušek. Velmi rád pomáhal jiným ve studiu nebo při řešení věcí ve vztahu ke škole.“ Přesto se Palach dál zajímal o historii a sen studovat na filozofické fakultě ho neopustil. Zrealizovat se ho pokusil v roce 1968, kdy úspěšně vykonal zkoušky na FF UK a byl přijat do druhého ročníku obor dějepis – politická ekonomie.
    Matka Libuše Palachová (uprostřed) se synem Jiřím a snachou ve smutečním průvodu
    Autor: ČTK
  • 5.

    Nedostal se na vysněnou školu


  • Od dětství se Jan Palach kamarádil s tělesně postiženou dcerou rodičových přátel Helenou Zahradníkovou, k níž ho pojil celoživotní ochranitelský vztah. Často jí pomáhal, držel ji za ruku a zpíval jí. Byli prý dokonce spolu tajně zasnoubení. Později spolu studovali na vysoké škole v Praze. Zahradníková se z lásky k Palachovi vyznala už v roce 1969.
    Davy lidí se 25. ledna loučily s Janem Palachem. Smuteční průvod prochází kolem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy
    Autor: ČTK
  • 6.

    Tajná láska


  • Dálky a cizí země svobodymilovného Palacha vždy lákaly, jenže měl smůlu, v době železné opony se hlavně na západ cestovat volně nemohlo. Tak alespoň jezdil na brigády do tehdejšího Sovětského svazu, navštívil několikrát Rusko a nejdál se dostal do sovětské Střední Asie, do Kazachstánu. Z posledního studentského zájezdu do Ruska se vrátil den před okupací Československa sovětskými vojsky. Na podzim po invazi odjel na sběr vína do Francie. K překvapení a radosti své matky se na rozdíl od tisíců mladých lidí, kteří v zahraničí zůstali, do své země vrátil.
    V absolutním utajení snímal posmrtnou masku Jana Palacha sochař Olbram Zoubek.
    Autor: ČTK
  • 7.

    Rád cestoval, ale emigrovat nechtěl


  • V dopise, který zanechal v aktovce v němž burcoval národ k odporu proti okupaci, mimo jiné stálo: „Vzhledem k tomu, že se naše národy octly na okraji beznaděje, rozhodli jsme se vyjádřit svůj protest a probudit lid této země následujícím způsobem: Naše skupina se skládá z dobrovolníků, kteří jsou odhodláni se dát pro naši věc upálit. Já jsem měl tu čest vylosovat si jednotku, a tak jsem získal právo napsat první dopis a nastoupit coby první pochodeň.“ Existence zmíněné skupiny však nebyla nikdy prokázána, i když jeho čin zopakovali i další rebelové jako Jan Zajíc.
    Koudelka fotil i na pohřbu Jana Palacha (na snímku vpravo)
    Autor: ČTK
  • 8.

    Běžel jako hořící pochodeň a na Václaváku zanechal dopis


  • Už několik hodin po Palachově sebeupálení byla klinika, kam byl hospitalizován, v obležení novinářů, kteří se domáhali informací o jeho zdravotním stavu. Vedoucí oddělení popálenin Jarmila Doležalová však rozhodla o uzavření kliniky a návštěvu povolila pouze Palachově matce a bratrovi Jiřímu. Ti se po návštěvě nervově zhroutili a museli být ošetřeni na psychiatrické klinice. Do pokoje k Palachovi nebyli vpuštěni ani vyšetřovatelé Veřejné bezpečnosti, kteří jej chtěli vyslýchat. Doležalové proto jen předali kotoučový magnetofon, na který se měly nahrávat případné Palachovy výpovědi. Z neznámých důvodů však tento přístroj nebyl nikdy použit. 17. ledna 1969 nahrála psychiatrička MUDr. Zdenka Koníčková na kazetový magnetofon krátký rozhovor s umírajícím Janem Palachem. Jedna z jeho posledních vět zněla: „Člověk musí bránit proti tomu zlu, na které právě stačí.“
    Muž se zapálil ve fontáně před Národním muzeem
    Autor: Blesk - Jan Doležal
  • 9.

    K popálenému Palachovu nesměla ani policie


  • Pohřeb Jana Palacha 25. ledna 1969 se stal celonárodním protestem proti pokračující okupaci sovětskými vojsky. V říjnu 1973 však byly jeho ostatky tajně a bez souhlasu pozůstalých policejně exhumovány, zpopelněny a urna s popelem uložena na hřbitově v Palachově rodných Všetatech. Hrob byl ostře sledován komunistickou tajnou bezpečností a dokonce ani Palachův bratr Jiří neměl dovoleno položit na hrob kytičku. V roce 1990 se urna s popelem Jana Palacha vrátila na Olšanské hřbitovy.
    1754552:gallery:true:true

    Témata

    Palach pohřeb

    Diskuse k článku Přidat názor
    Počet komentářů: 0

    Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

    Zobrazit celou diskusi
    Články odjinud
    ČLÁNKY ODJINUD

    Dnešní horoskopy