Na seznam UNESCO jsou zatím z tuzemských nemateriálních statků zapsány slovácký verbuňk (2005), masopustní obchůzky a masky na Hlinecku (2010), sokolnictví (2010 - přidružení ČR k nadnárodní nominaci koordinované Spojenými arabskými emiráty) a jízdy králů na jihovýchodě České republiky (2011). Seznam nehmotného dědictví zahrnuje různé zvyky, tradice nebo kulturní události. Podmínkou pro zápis do tohoto mezinárodního reprezentativního seznamu je předchozí zápis do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR.

Zápis technologie výroby modrotisku na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR inicioval Národní ústav lidové kultury ve Strážnici, tradiční léčebné procedury a odkaz V. Priessnitze zase Olomoucký kraj a české loutkářství - lidové interpretační umění navrhlo Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, Praha.

Zápisu českého loutkářství předcházel v srpnu 2012 zápis východočeského loutkářství, který iniciovalo Sdružení pro podporu tradic východočeského loutkářství. Tento úspěch motivoval ostatní kraje ke spolupráci, jejímž cílem je zapsání fenoménu českého loutkářství do reprezentativního mezinárodního seznamu UNESCO.