Liberecké muzeum sice modernizaci svého zázemí za deset milionů korun dokončilo už na sklonku minulého roku, obnova expozic ale potrvá ještě další zhruba dva měsíce. V únoru chce muzeum představit jednu novou expozici, zaměřenou na hrací strojky, pianoly a orchestriony. Nové výstavy nabídne až od jara. "Osobně se těším na výstavu kolegů archeologů, dlouho už ji u nás neměli. Připraví život a smrt v pravěku," řekl ČTK ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek. Muzeum chystá i společnou výstavu s Oblastní galerií věnovanou uměleckému designu nebo výstavu k výročí sklářské umělecké školy v Železném Brodě.

Ředitel Vlastivědného muzea v České Lípě Zdeněk Vitáček s nadsázkou říká, že jejich letošní největší výstavou bude rekonstrukce střechy za 19 milionů korun. Ta by po více než dvou letech měla skončit v létě. "V zásobníku máme výstav připravených hodně, čeká se na konec prací. I letos ale budeme mít spíše menší výstavy," dodal.

Jablonecké muzeum skla a bižuterie představí svoji sbírku českých skleněných figurek, která je největší na světě. Druhou velkou výstavou bude ukázka perličkové bižuterie artefaktů a interiérových doplňků z francouzské soukromé sbírky Fried.

Semilské muzeum letos oslaví 55 let od svého otevření. Na velké výstavě představí 55 nejvýznamnějších umělců spojených s Pojizeřím z oblasti malby, plastiky, skla a šperku. Mezi vystavenými budou i díla Františka Janouška, Josefa Jíry, Jaroslava Klápště, Vladimíra Komárka, dua Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová či rodiny Beldových vyrábějící šperky.

Turnovské muzeum nabídne průřez sbírkou významného místního mineraloga Jiřího Šolce, na výstavě Pobití Sasiků pod Hrubou Skálou představí diorama, které se před 120 lety stalo jedním z nejpopulárnějších exponátů na národopisné výstavě. Představí také výsledek výzkumu tradičního chovu ryb na Turnovsku, symboliku ryby v tradiční lidové kultuře i úpravu ryb v tradiční lidové kuchyni.

Jilemnické muzeum chystá výstavu k historii železniční krkonošské trati z Martinic do Rokytnice nad Jizerou, k minulosti poštovnictví i Matice české, jejímž nejdéle sloužícím kurátorem byl hrabě Harrach. Tato organizace vydávala za rakouského císařství českou literaturu.