Blesk má k dispozici otřesné fotografie z místa jevanské tragédie. Ale neuveřejní je! Karel Svoboda (+68) nebyl ani čtyřiadvacet hodin po smrti a už v Blesku zazvonil mobil. Kdosi chtěl prodat fotografie Svobody, které měly souviset s jeho smrtí. Obsah cédéčka byl děsivý. Z nejrůznějších úhlů nafocené mrtvé tělo skladatele. Podle doby jejich vyfotografování je mohl pořídit pouze ten, kdo byl krátce před ohledáním těla na místě tragédie. Policie nebo záchranáři. Někdo chtěl kšeftovat s lidskou tragédií. Blesk se ovšem rozhodl, že kromě fotografie na titulní straně další neuveřejní. Přestože byl nabízen naprosto odporný obchod, Blesk nakonec fotografie koupil. Ale jen proto, aby je prodavač bez jakýchkoli skrupulí nešířil dál. "Buďte si jisti, že fotky už nikomu jinému neprodám," ujišťoval při své nabídce podivný obchodník s hlasem asi padesátiletého muže. Tvrdil, že je Svobodův jevanský soused a že se se svým fotoaparátem při příjezdu sanitek a policie do zahrady dostal. Zapomněl však na skutečnost, že jediným, kdo mohl být v době pořízení fotografií na místě, musel být buď přivolaný saniťák, nebo člen policejní hlídky. Do vily Karla Svobody se totiž v žádném případě v oné inkriminované době nikdo nepovolaný nemohl dostat. Do domu obehnaného vysokou zdí, chráněného bezpečnostním systémem včetně několika kamer se jen tak někdo ani běžně nedostane. Policie včera přislíbila, že zahájí vyšetřování toho, kdo fotografie pořídil.


Svoboda: Proč se jenom zabil? Chlap jak hora, milovník života a hudební génius... Koho by při jeho sarkastických poznámkách na téma smrti napadlo, jak vážně jsou míněny! Jenže Svobodova slova o tom, že má "českého rybníku" plné zuby a že by místo portrétu raději posmrtnou masku, to nebyly rozmary stárnoucího bohéma, ale reálné volání o pomoc! Karel Svoboda se dlouho trápil s depresemi a ty ho pravděpodobně dohnaly k sebevraždě. Divné řeči vedl Karel Svoboda už dva týdny před loňskými Vánocemi, když potkal malíře a akademického sochaře Jana Bernáta (64). "Hele, raději mi udělej posmrtnou masku," reagoval prý skladatel, když mu Bernát nabídl namalovat portrét. Malíř se také podivil, stejně jako všichni ze Svobodova okolí, proč skladatel tolik hubne. "Víš, já se chci vejít do rakve," překvapil odpovědí skladatel. Problém depresí skladatel rozebíral i se zpěvákem Petrem Mukem, který se sám léčí téměř dvacet let z maniodepresivní psychózy. "To bylo mezi námi, nechci o tom mluvit," odmítá Muk prozradit cokoli bližšího. Informace o tom, že Karla Svobodu sužovaly psychické potíže, potvrdil i jeho přítel z dob studia, lékař Petr Zemek. Svoboda se podle jeho slov z depresí i léčil. Jak se Blesku podařilo zjistit, na psychiatrickém oddělení střešovické nemocnice byl viděn ještě před čtyřmi dny. Co ale přivede na dno člověka, který v životě dokázal, co chtěl, vychoval dvě děti, překonal životní tragédie v podobě smrti nejbližších lidí a teď, po boku mladé ženy a dvouletého syna, měl maximum důvodů začít si toho všeho bezstarostně užívat? "Trápila ho nemoc, vysoký věk a mnoho dalších věcí, které se spojily. Psychicky prostě nebyl v pohodě a nebyl šťastný, proto se rozhodl pro dobrovolný odchod. Když to zpětně s kolegy hodnotíme, sebevražda byla výsledkem dlouhodobého připravování," říká Zdeněk Zelenka, blízký přítel Karla Svobody, který s ním jako scenárista spolupracoval mimo jiné na muzikálu Golem. Zelenka navíc nevyloučil ani manželské problémy. "Kde problémy ve vztahu nejsou... Tuto Pandořinu skříňku bych ale raději nechtěl otevírat." Naprosté vyhaslosti nasvědčovala i Svobodova slova, která pronesl po předávání cen Českého slavíka. "V této zemi se závidí úspěch. Já sám ho všem přeju. Už mě to tady ale nebaví. Musím někam do tepla. Pryč z toho malého českého rybníku showbyznysu, který je plný závisti," pronesl Svoboda dva měsíce před smrtí! Výsledky včerejší pitvy neprokázaly žádné závažnější onemocnění. Dopis na rozloučenou se doposud nenašel, stejně jako není dodnes známo znění Svobodovy poslední vůle, pokud vůbec nějaká existuje.
Jeho posledních 12 hodin Byl to jeho poslední den, ale pro něj začal skoro jako každý jiný. Alespoň navenek. V neděli, 28. ledna, si Karel Svoboda (+68) oblékl khaki bundu a kšiltovku a těsně před 11. hodinou se vydal do místní sámošky jako každý Jevaňák. Měl hlad a manželka Vendula (34) právě skládala závěrečnou zkoušku manažerského kurzu na Lipně, kam si vzala i jejich vymodleného, téměř dvouletého syna Jakuba. "Pana Svobodu jsem potkala, když zrovna kupoval šunku. Potom bral také nějaké pečivo. Hned jsem si říkala, že je doma sám. Byl ale evidentně zadumaný," řekla místní obyvatelka Helena. Přesně v té době přebírala Vendula Svobodová v hotelu Jeníšov na Lipně diplom o absolvování manažerské školy a radovala se z úspěchu: "Jsme tu s Kubou už čtyři dny. My s Janisem Sidovským jsme měli přednášky od rána do večera, zatímco Kuba se učil bobovat. Těší se, až to předvede tátovi. Karel je doma a už se nemůžeme dočkat," radovala se rozesmátá Vendula. V té době si už Karel mohl rekapitulovat u svého milovaného piana život a snad už si pohrával s myšlenkou sebevraždy. Jak, to měl promyšlené už dávno. "Jsem dobře ozbrojen. Kdykoli bude třeba, neváhám a tasím...," řekl v létě při sedánku s Karlem Gottem. Jeho chmury a poslední okamžiky života přerušilo zvonění mobilního telefonu. To volala Vendula. "Karel byl první, komu jsem svůj diplom oznamovala. Měl velkou radost. A já mu slíbila, že mu večer udělám skvělou večeři." Karel Svoboda, jak nám včera svěřila zoufalá a bezradná Vendula, odvětil: "Tak už se na vás těším!" Běh dalších minut a hodin nabral však jiné obrátky. Karel si nejprve vyndal dobře uschovanou pistoli, rozvážným krokem vyšel před svůj dům. Dál už nepokračoval. Možná proto, že za rohem zasadil dva stromy života svých dětí Klárky a Kuby. A tady se střelil do hlavy...
Kariéra Karla Svobody * V 50. a 60. letech byl členem české populární rockové skupiny Mefi sto. V té době s úspěchem komponoval své první skladby. Byl členem Laterny Magiky a divadla Rokoko, kde poprvé uvedl svoji scénickou hudbu. * Z jeho pera pocházejí největší hity Karla Gotta a jeho skladby se objevují v repertoáru všech předních českých zpěváků. Jeho skladby získaly ceny na nejznámějších hudebních festivalech - v Tokiu, Rio de Janeiru či v Cannes. * Kromě písňové tvorby skládal hudbu k televizním produkcím a celovečerním filmům, mj. Sůl nad zlato, Jak se budí princezny, Z pekla štěstí a Tři oříšky pro Popelku, Což takhle dát si špenát či seriálu Dobrodružství kriminalistiky. * Nezapomenutelné jsou jeho melodie k seriálům pro děti a mládež Včelka Mája, Cirkus Humberto, Létající Čestmír, Pinocchio, Tao Tao, Návštěvníci, Kačenka a strašidla. * Jeho filmová hudba byla žádána i v zahraničí a zazněla např. v seriálu Big Man s Budem Spencerem a Ursulou Andressovou v hlavních rolích, Flash s Claudií Cardinalovou a Fabio Testim a byl také autorem filmové hudby k úspěšnému projektu německého režiséra Josepha Vilsmaiera A nikdo slzu neuroní, který byl i v nominaci na Oscara Americké filmové akademie. * Muzikálovou tvorbu zahájil projektem Noc na Karlštejně. Na jeho úspěch navázal v 90. letech Draculovi a Monte Cristovi. Posledním tvůrčím počinem byl Golem.