Oblíbený herec Jiří Krytinář si osedlal hned dva koníčky. Tím prvním je sbírání a vracení porouchaných krásných starých hodin do života. A tím druhým? U mužských bez překvapení: Dobrá krmě a vlastní tvůrčí působení v kuchyni. "Dobré jídlo, to je u nás asi rodinné heslo. Táta si rád dobře popapal, já i brácha jakbysmet. A maminka byla dobrá kuchařka. Možná jsem to po ní zdědil," vyznává se herec. "Strašně rád jím, a proto rád vařím. Vařím pro celou rodinu. Pokukuju pak, jak manželce a té naší holce chutná. A když mi to zblajznou a mají pusy omaštěný, tak vím, že jsem se jim opravdu zavděčil. A to oblaží." Jirka Krytinář není v jídle vybíravý, má rád tzv. hotovky, minutky méně. Dršťkovou a gulášovou polévku považuje za gurmánské perly české kuchyně. Miluje klasickou svíčkou s brusinkami připravenou z masa předem naloženého v láku, zvěřinu na smetaně, srnčí i zajíce. Ze zahraničních kuchyní si oblíbil především čínskou. "Když jsme byli v Japonsku, tak jsem tam raději chodil do čínských restaurací," prohlašuje herec. "Japonci všechno dělají se zeleninou. Někdy je jí až moc a maso pohledat..." Z dětství, které Jirka Krytinář strávil v hájovně na Vysočině, si moc rád připomíná třeba maminčiny lívance s rozmačkanými lesními jahodami a borůvkami s tvarohem, nebo houbačku z hřibů a křemenáčů, pro které tenkrát stačilo oknem vyskočit. Z maminčina repertoáru převzal herec recept na guláš »okoukaný« na zámku Mitrovských, u nichž jeho otec sloužil jako hajný. Dnes je recept k dispozici i všem čtenářům Nedělního Blesku. Guláš podle hraběte Mitrovského V rendlíku na sádle zpěníme nakrájenou cibulku s prorostlejším na kostičky nakrájeným uzeným nebo slaninou. Když je cibulka do zlatova, přisypeme 2-3 lžičky sladké papriky a přihodíme půl kila na kostky nakrájené hovězí kližky a půl kila na kostky nakrájeného vepřového masa - nejlepší je ramínko. Orestujeme, trochu osolíme, přidáme lžičku vegety, zalijeme vodou nebo hovězím vývarem. Do sítka dáme pro vůni 2-3 kuličky pepře a nového koření. Dusíme, až je maso měkké. Pak dolejeme ještě vývarem nebo vodou, v níž jsme rozmíchali trochu jíšky (buď vlastnoručně připravené nebo koupené hotové). Přiměřeně zahustíme a krátce ještě povaříme s 1-2 stroužky rozdrceného česneku. Nakonec okořeníme majoránkou. Podáváme s knedlíkem, bramborem nebo rýží.