Z tohoto ohromného balíku si ukousla svůj díl i řada Čechů, kteří se na výrobě filmu podíleli. Šikovné české ručičky vytvořily například části rytířských zbrojí.

Česká firma A.R.G.O. dodávala pro natáčení stovky kovových přileb, nákrčníků, rukavic nebo krytů na nohy. O výrobu zbrojí se staralo celkem osm dílen. Zbroje se ve filmu objeví především na vedlejších postavách rytířů, vojáků a lordů prince Kaspiana. Hlavní postavy do českého brnění oblečené nebudou.

Češi porazili dokonce i světovou konkurenci

Pro českou firmu to je ale i tak nemalý úspěch. Vyhrála totiž v konkurzu, kterého se zúčastnila světově uznávaná konkurence. "Podařilo se nám porazit světovou špičku - novozélandskou firmu Weta Workshop, která vyzbrojila úspěšnou trilogii Pán prstenů," říká Petr Nusek, zbrojní specialista z firmy A.R.G.O.

Česká firma kromě zbrojí pro vedlejší postavy dodala pro natáčení i profesionální šermíře a kaskadéry.

Nakonec však ani novozélandská firma Weta Workshop nepřišla o kšeft. Pro Letopisy Narnie vytvořila kromě jiného veliké množství zbraní: 200 halaparten, 200 rapírů, 100 zakřivených mečů, 250 štítů a 55 kuší.

Ohromné kulisy na Barrandově

Nemalá část peněz z gigantického rozpočtu se investovala i do kulis, které vznikly v barrandovských filmových ateliérech. Největší z nich, hrad krále Miraze, se vyráběla více než čtvrt roku. Na stavbě hradu pracovaly každý den zhruba dvě stovky lidí. Výsledná stavba pak měla na obyčejnou filmovou kulisu obdivuhodné rozměry. Zabírala celkem 1800 metrů čtverečních a vysoká byla jako šestipatrový dům.

Fotogalerie
3 fotografie

Hlavní výtvarník filmu Roger Ford nakonec přiznal, že nikdy v životě větší kulisu nenavrhoval. A přitom to není žádný nováček. Ve filmovém průmyslu se pohybuje už 40 let.

Stavbou hradu navíc výroba náročných kulis v barrandovských ateliérech neskončila. Vznikl tam například i les s vodopádem a jezírkem, vnitřek jeskyně a interiéry hradu.

Odklonili tok řeky

Nejbláznivější kousky však filmaři drahého snímku nepředváděli na území České republiky. Ve Slovinsku totiž postavili ohromný most, na kterém se odehrávají finálové scény druhého pokračování Letopisů Narnie. Kvůli jeho stavbě musel být dokonce odkloněn tok řeky Soča. Na výrobě mostu pak celý měsíc pracovalo celkem dvacet dělníků.

Letopisy Narnie v číslech

  • 2 mléčné zuby vypadly během natáčení Georgii Henley, která ve filmu ztvárňuje jednu z hlavních rolí. Během natáčení jí byl kvůli tomu udělán můstek.
  • 5 světadílů procestoval režisér snímku Andrew Adamson, když hledal lokace vhodné k natáčení. Vynechal pouze Antarktidu.
  • 15 různých národností byli lidé, kteří se podíleli na výrobě filmu.
  • 19. června bude mít film premiéru v českých kinech.
  • 46 maskérů aplikovalo během natáčení celkem 4600 masek a make-upů.
  • 70 kostymérů usilovně pracovalo na výrobě filmových převleků.
  • 200 milionů dolarů stála výroba filmu. V Americe už měl premiéru v polovině května a během prvního víkendu vydělal 55 milionů dolarů.
  • 1042 kusů ošacení bylo vyrobeno pro hlavní filmové postavy.
  • 1100 herců a členů štábu muselo denně jíst. Během natáčení všichni spotřebovali 200 000 porcí jídla.
  • 2184 kovových kroužků bylo potřeba k vytvoření jedné kroužkové zbroje. Celkem se na výrobu zbrojí použilo 850 000 kroužků.
  • 3722 jednotlivých kusů zbroje bylo vytvořeno pro krále Miraze a jeho pány a pro telmarínskou armádu.