Svět Geralta z Rivie je známý snad skoro všem. Příběhy o chlapci, který byl trénovaný mistry z Kaer Morhenu, aby chránil prostý lid od nestvůr, strhly svou kreativitou a napínavostí tolik lidí, že se staly inspirací pro několik seriálů, počítačových i deskových her.

Když tvůrkyně Lauren Schmidt v minulosti oznámila, že v připravované sérii pro Netflix bude hrát zaklínače Henry Cavill, kterého všichni znali jako slušňáka Supermana, byli mnozí zhrozeni.

Postava zaklínače v knížkách a hrách je ponurá, promiskuitní, temná, ironická, žárlivá, často vzteklá a tvrdohlavá. A málokdo si Henryho dokázal v této roli představit.

Lynč z pera kritiků a fanoušků se nakonec nekonal. Většina diváků série si Cavilla oblíbila. Role otráveného a vyhýbavého zaklínače se zhostil tak perfektně, že si málokdo dokáže dnes představit jako Geralta kohokoliv jiného.

Jeho bručounská otrávená hláška „Oh, f*ck“ („A dop*dele“) se stala ikonickou pro jeho postavu.

Můžeme se na něj těšit ještě v blížící se třetí sérii, ale ve čtvrté už jeho tvář neuvidíme. Ačkoliv se dle Cavillových slov jednalo o jeho životní a vysněnou roli, nevydržel v projektu kvůli konfliktu názorů a představ, jak by měl takový zaklínač a jeho příběhy vypadat. Zbytek seriálu si protrpěl a nakonec o víkendu z projektu oficálně odešel.

Nahradit ho v příštím roce má hezounek Liam Hemsworth (32), bývalý manžel Miley Cyrusové (29) a bratr Chrise Hemswortha (39). Právě jeho staršího bratra známe z plátna kin poslední roky jako asgárdského boha Thora.

Je otázkou, jak tento mladý herec s chlapeckými rysy dokáže nahradit silně mužného a staršího Cavilla, který jednou rukou trhá obřím škorpionům hlavu a druhou jen tak mimoděk bojuje s Kostějem Nesmrtelným.

Uvidíme. Na setkáních rodiny Hemsworthových nicméně bude příští svátky veselo, když k jednomu stolu zasednou Thor a zaklínač.

Video
Video se připravuje ...

Meče pro zaklínače, palcát pro Žižku. Kovář a zbrojíř Petr Furka mluví o filmových rekvizitách, které vyrobil. reflex.cz

Fotogalerie
67 fotografií