Modrooký Peter Mayhew se narodil 15. května 1944 v Londýně, později však získal americké občanství. Vyrostl až do výše 2,21 metru, což mu umožnilo v roce 1976 získat první roli na stříbrném plátně, a to ve filmu Sindibád a Tygří oko, kde si zahrál postavu Minotaura.

V dalších letech si jej vybral režisér George Lucas pro postavu chlupatého mimozemšťana Chewbaccy (někdy překládáno jako Žvejkal) v snímku Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje. Tato role, kterou ztvárnil po boku Harrisona Forda (76) alias vesmírného pašeráka Hana Sola v dalších čtyřech pokračováních filmové ságy, mu změnila život, i když točil i další, méně známé filmy a seriály.

Při natáčení osmé epizody Hvězdných válek nazvané Poslední z Jediů v roce 2017 Mayhew pomáhal jako konzultant svému nástupci k přesvědčivému ztvárnění postavy, poznamenala agentura Reuters. Před kamerami ho nahradil finský herec Joonas Suotamo (32), vysoký (oproti Mayhewovi "pouhých") 2,12 centimetrů. Urostlého wookie si potom už sám zahrál například v samostatném Star Wars filmu Han Solo.

Společně se svou manželkou Angelique založili nadaci Peter Mayhew Foundation, což je podle webových stránek nezisková organizace, která se věnuje zmírnění poplatků, s nimiž se mohou lidé potýkat po nečekaných traumatických událostech, nehodách či nemocech. Nadace prý poskytuje své zdroje všem potřebným, a to jak dětem, tak i dospělým v nouzi. Rovněž pomáhají četným charitativním organizacím. Místo kondolencí a dárků Mayhewova manželka vyzvala všechny příznivce svého muže, aby poskytli dar právě této nadaci.

VIDEO: Poslední díl legendy: Star Wars IX mají název i trailer s českým dabingem

Video
Video se připravuje ...

Poslední díl legendy: Star Wars IX mají název i trailer s českým dabingem Falcon

Fotogalerie
20 fotografií