Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brutální manžel, sebevražda syna, kruté nemoci a myšlenky na sebevraždu: Temné stránky života Tiny Turner (†83)

/
  • Tina Turnerová zemřela ve věku 83 let po dlouhém boji s těžkými nemocemi
    25. května 2023 ● 05:00

    Rock'n'rollová královna Tina Turnerová odešla do hudebního nebe ve věku 83 let. Ačkoli se dostala na úplný vrchol popularity, její život nebyl rozhodně procházkou růžovým sadem. Manželství s Ikem Turnerem provázelo násilí, musela se vyrovnat se smrtí synů i vlastními těžkými onemocněními. Prý byly chvíli, kdy jí bylo tak zle, že zvažovala asistovanou sebevraždu. Život jí ale zachránil její manžel, který jí daroval ledvinu!

  • 1.

    Svatební noc v bordelu

    Tina Turner (vlastním jménem Anna Mae Bullocková) odletěla z rodinného hnízda ve svých 16 letech. Už tehdy ji vychovávala pouze babička, protože vlastní matka Tinu opustila, když jí bylo teprve 10 let. Řekla jí, že ji už nemiluje. Krátce nato se jí zřekl také její otec.

     

    V klubu v St. Louis potkala o 7 let staršího hudebníka Ikea Turnera. Nastartoval její hudební kariéru, když bylo Tině 22 let, dovedl ji k „pofidérnímu“ oltáři za mexickou hranicí. Tehdy sám nebyl ještě ani pořádně rozvedený. A první šok přišel už o svatební noci. Svou mladou novomanželku vzal do nightklubu na živou pornografickou show.

    V prvním manželství s hudebníkem Ikem Turnerem (†76) se Tina spálila.
    Autor: profimedia.cz, Isifa.com

  • 2.

    Brutální bití a znásilňování

    Plné násilí bylo celé jejich manželství. „Jistě, uhodil jsem ji. Několikrát jsem ji bez rozmýšlení srazil k zemi. Nikdy jsem ji ale nebil,“ napsal později Ike Turner ve své autobiografii. Jeho exmanželka to ale viděla jinak. V knize Já, Tina z roku 1986 odhalila, že ji Ike fyzicky zneužíval celou dobu jejich manželství. Bil ji a znásilňoval, na těle měla jizvy po pálení cigaretami. Několika údery do nosu jí dokonce poničil nosní dutinu a ona tak musela podstoupit plastickou operaci.

    Tina Turnerová v roce 1960
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Kriminál a předávkování exmanžela

    Na hudebním poli se páru dařilo, v 60. a počátkem 70. let zpívali jeden hit za druhým, v roce 1972 získali společně Grammy za píseň Proud Mary a v roce 1991 byli Turnerovi uvedeni do rokenrolové síně slávy. Rozvedli se v roce 1978, dva roky poté, co šla kvůli jeho závislosti ke dnu jejich společná hudební kariéra. Následně Ike propadl drogám a alkoholu ještě víc. Škraloupy se s ním táhly, strávil dokonce rok a půl za mřížemi. Zemřel na předávkování kokainu v roce 2007.

    Tina a Ike Turnerovi
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Sebevražda syna

    Její prvorozený syn Craig, jehož měla v osmnácti letech a jehož otcem byl saxofonista Raymond Hill, v roce 2018 spáchal sebevraždu. Devětapadesátiletý Craig se podle amerického webu TMZ zastřelil ve svém domě v kalifornském Studio City. 

    Tina Turner se naposledy loučila se synem
    Autor: Facebook

  • 5.

    Smrt druhého syna

    V roce 2022 zemřel ve věku 62 let její syn Ronnie, jehož otcem byl Ike Turner. Příčinou smrti byla jednak rakovina tlustého střeva v pokročilemém stádiu včetně metastáz. Tělo bylo též zatěžovalo kardiovaskulárním onemocněním.

    Syn Tiny Turnerové a Ikea Ronnie, který zemřel rok před svou matkou
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Mrtvice

    Tři měsíce po svatbě s Erwinem Bachem (68), s nímž žila do konce života ve Švýcarsku, začalo být Tině zle. „Bylo obyčejné říjnové ráno, když jsem se probudila a zjistila, že ze sebe nevydám ani slovo. Měla jsem mrtvici. Celá má pravá strana těla byla znecitlivělá. Musela jsem začít spolupracovat s fyzioterapeutem a znovu se učila chodit,“ vzpomíná Turner.

     

    „Doktor se obával, že můj vysoký tlak může mít vliv na ledviny, a proto mě odkázal na dalšího odborníka. Lékař Jorg Bleich pak zjistil, že moje ledviny pracují pouze na třicet pět procent,“ popisuje dále.

    Tina Turnerová se svým manželem Erwinem Bachem
    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    Rakovina střev

    Turner ale tehdy odmítla brát léky, které jí Bleich předepsal, a vsadila na homeopatickou léčbu. Tím si ale způsobila další problémy – neléčením vysokého tlaku si zničila ledviny. „Homeopatii neodsuzuji, sama jsem pomocí ní v roce 1969 úspěšně vyléčila tuberkulózu, ale tentokrát jsem byla mnohem starší a mé onemocnění vyžadovalo tradiční léčbu,“ vysvětluje Turner.

     

    „Zdraví mi přestávalo sloužit, cítila jsem se tak slabá, že jsem nemohla opustit dům. Tehdy mi navíc diagnostikovali rakovinu střev v rané fázi. Když jsem čekala na operaci, před Erwinem jsem plakala: Nelituješ, že sis vzal starou ženu?“ On jí ale dodával sílu, energii a klid.

    Tina Turnerová v Mnichově
    Autor: Profimedia.cz

  • 8.

    Selhání ledvin a eutanazie

    „Měsíc poté mi odstranili část střeva... Ledviny ale stále nepracovaly, jak měly. Měla jsem dvě možnosti – pravidelnou dialýzu, nebo transplantaci. Šance na nalezení dárce ale byly malé,“ vzpomíná Turner, která tehdy začala přemýšlet o asistované sebevraždě, která je ve Švýcarsku legální. Nakonec se ale nabídl její manžel Erwin, že jí dá svoji ledvinu.

     

    Nejdřív jsem se mu to snažila vymluvit, byl to mladý muž, proč by měl podstupovat takové riziko?“ píše zpěvačka. Erwin ale trval na svém a 7. dubna 2017 už oba leželi na operačním sále. Transplantace proběhla bez výrazných komplikací. „Oba jsme si od té doby bližší než kdykoliv předtím,“ popsala diva ve své biografii.

    Tina Turnerová se svým manželem Erwinem Bachem
    Autor: Profimedia.cz

    Fotogalerie
    30 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

shithole: To jí nemohl nikdo říci, že celá homeopatie je jen velký podvod?

(25. 05. 2023 21:32)

fesak2: Byla to osobnost, měla neskutečný charisma.

(25. 05. 2023 15:48)

Athina: Velká umělkyně … Škoda, že v článku je tolik chyb…buď to autor psal na poslední chvíli a nebo překlad pomoci tech.AI má nějakou chybičku…

(25. 05. 2023 07:26)

rozmaryna: Je vidět, že to není zlatokop, ale že ji skutečně miluje.

(19. 10. 2018 16:21)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy