Mám byt v Moskvě a povolení k pobytu, ale nemám ruský pas,“ řekla v pondělí Mutiová. „Ráda bych získala ruské občanství. Proč ne?“ odpověděla na otázku agentury TASS.

Můj dědeček byl za carských dob lékařem a babička pianistkou. Někdo z rodiny i zpíval. Ruské kořeny by mohly zčásti vysvětlit, proč byla naše rodina tak umělecky zaměřená,“ uvedla herečka.

Ornella Muti se narodila 9. března 1955 v Římě jako Francesca Romana Rivelliová neapolskému novináři a estonské sochařce. Její filmovou kariéru odstartoval režisér Damiano Damiani, který ji už jako čtrnáctiletou obsadil do hlavní role ve snímku Nejkrásnější manželka. V tomto mafiánském dramatu hrála po boku herce Alessia Orana, za kterého se za pět let provdala.

V Hollywoodu sice neprorazila, ale v Evropě natočila osm desítek snímků, v nichž režiséři sázeli zejména na její tajemný sexappeal. Často lámala mužům srdce v komediích i dramatech, z nichž k těm známějším patří Kronika ohlášené smrti či Swannova láska.

V roce 2012 debutovala Mutiová i na jevišti. V této souvislosti si ale před několika lety vysloužila trest vězení a pokutu 600 eur (15 000 Kč), které ji soud vyměřil za podvod z prosince 2010. Tehdy odřekla divadelní představení kvůli údajné nemoci (poslala i falešnou neschopenku), aby se mohla zúčastnit v Petrohradě dobročinné večeře celebrit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Soud jí umožnil vyhnout se trestu vězení tím, že vedle pokuty zaplatí ještě 30 000 eur (772 500 Kč) na pokrytí náhrady škod.

Fotogalerie
22 fotografií