Attenborough je spoluautorem filmů a seriálů o životě v přírodě jako Život na Zemi, Naše modrá planeta, Modrá planeta, Zázračná planeta, Život savců nebo Ptačí svět. Nemiluje ale všechna živá stvoření. „Mám iracionální strach z krys,“ řekl časopisu Die Zeit.

„I když, možná není zas tak iracionální: krysy nemají strach z lidí a mohou přenášet nemoci,“ zamyslel se milovník a znalec přírody. „V noci mi už vícekrát některé lezly po obličeji. Otřesné,“ děsí se Brit dotěrných hlodavců.

Attenborough své filmy o přírodě pojímá jako napínavé hollywoodské thrillery, což je patrně součástí tajemství jejich popularity. Je po něm pojmenována i jedna masožravá rostlina a indonéský brouk.

V rozhovoru s německým magazínem vypráví také o tom, jak ho příroda odmalička fascinovala, zvláště při sbírání fosilií. „Když rozpůlíte kámen, podíváte se na tu krásu uvnitř a víte, že žádný člověk před vámi se z takového pohledu netěšil, že jste tudíž první, kdo mohl dovnitř kamene pohlédnout, pak je to přece fascinující. To jsem chápal už v osmi letech,“ řekl Attenborough podle agentury DPA v rozhovoru, který vychází dnes.