Rockefellerové jsou rodinou, která je symbolem bohaté a štědré Ameriky, stejně jako znak dolaru. Sága rodu „amerických“ Rockefellerů se odvíjí od hugenotů z Francie, kteří na začátku 18. století přistáli u břehů Nového světa a zformovali jeden z nejstarších rodů v dějinách Spojených států. Na skutečném významu jim dodal John Davidson Rockefeller, který je považován díky svým aktivitám v ropném průmyslu za nejbohatšího muže historie. Od jeho dob pak Rockefellerové prosluli jako ropní magnáti, finančníci, politici i filantropové.

John Davidson Rockefeller byl vůbec prvním americkým miliardářem, majetek mu ale do klína nespadl. Narodil se jako druhý ze šesti dětí do chudé richfordské rodiny. Jeho otec byl obchodním zástupcem a rodina ani neměla dostatek peněz, aby mladý Rockefeller mohl vystudovat vysokou školu. Po kurzu na obchodní akademii se stal spolumajitelem knihkupectví a obchodoval se zemědělskými plodinami. Jeho srdce si ale nakonec získala ropa.

Když bylo Rockefellerovi 24 let, založil s přáteli menší rafinerii v Clevelandu a o několik let později začali skupovat konkurenční rafinerie. Zrodila se tak společnost Standard Oil, která v roce 1880 kontrolovala 90 % americké produkce ropy. Rockefellerovi se navíc podařilo ovládnout i americké železnice, což bylo obrovská konkurenční výhoda. Úspěch Standard Oil rozděloval veřejnost a monopol ležel v žaludku i americké vládě. Soud kvůli tomu v roce 1911 nařídil společnost rozdělit na 34 menších firem. Některé z nich fungují dodnes, například ExxonMobil, BP (dříve Amoco) a Chevron. 

Rockefeller byl prvním americkým miliardářem

Rozdělení společnosti paradoxně pomohlo její hodnotě, jednotlivé části byly cennější než celek. Rockefeller se právě díky tomu stal prvním americkým miliardářem. V daňovém přiznání z roku 1918 uvedl, že vlastní jmění v hodnotě 1,5 miliardy USD, tedy bezmála 2 % tehdejší americké ekonomiky. Na dnešní poměry by tato suma odpovídala zhruba 350 miliardám dolarů. Není proto divu, že zbývajících 40 let Rockefeller prožil »v penzi«.

Syn zakladatele John D. Rockefeller Jr. v úspěšné podnikatelské kariéře pokračoval. Do rodinného portfolia přidal banku Chase Manhattan Bank, kterou klan kontroluje dodnes. John D. Rockefeller Jr. měl pět synů, z nichž dva se dali na politiku. Nelson se dokonce stal viceprezidentem USA. Po smrti bratrů klan poslední roky vedl nejmladší syn David, který zemřel v pondělí v úctyhodném věku 101 let. David po druhé světové válce, při které dosáhl hodnosti kapitána a získal tři medaile za statečnost, nastoupil do „rodinné“ Chase Manhattan Bank, kde dlouhá léta zastával nejvyšší funkce.

Konspirační teorie

David Rockefeller (†101) na rozdíl od řady svých příbuzných neměl politické choutky, přesto jeho konzultace často americká politická reprezentace vyhledávala. Rockefeller se tak podílel na vzniku takzvané Trilateral Commision, kde už od 70. let na 350 mocných světa (mj. Henry Kissinger, James Carter, Bill Clinton či Akio Morita) diskutuje o aktuálních problémech planety. Díky této své pozici i členství v podobně utajovaném uskupení Bilderberg Group byl David Rockefeller často objektem zájmu vyznavačů různých konspirativních teorií. Podle té nejznámější byl členem skupiny Nový světový řád (New World Order), která usiluje o celosvětovou dominanci.

Konspiračních teorií se ale kolem Rockefellerových objevilo hned několik. Podle jedné Rockefellerovi spolu s Rothschildovými kontrolují americký dolar prostřednictvím americké centrální banky Federal Reserve Bank. Podle další prostřednictvím svých charitativních organizací brání vzestupu alternativní medicíny a propagují konvenční léky. Ta ale zdaleka nejbizarnější teorie tvrdí, že Rockefellerovi vynalezli virus Zika a používají ho na vraždění lidí, patrně kvůli snaze o populační kontrolu.

Fotogalerie
57 fotografií